Hem » AFRIKA » Sydafrika – fotoresa
 • Taffelberget vid Kapstaden

 • På en av många utflykter

 • Montagu - ett av Sydafrikas vindistrikt

 • Två lejonbröder

 • Sydafrika - ett golfparadis

Sydafrika – fotoresa

Vår rundresa i Sydafrika vänder sig till resenären som vill uppleva landet från en liten annan vinkel. Vi får uppleva det rika djurlivet, den vackra faunan och det färgglada folklivet i regnbågsnationen.

Resan börjar utanför Port Elizabeth i Östra Kapprovinsen med safari både i en av landets nationalparker samt i ett privat game reserve som maximerar möjligheten till djur- och naturupplevelse. Resan tar oss lite utanför de mest upptrampade turiststigarna och vi har valt boende längs vägen med en intressant prägel. Programmet är upplagt för att man skall hinna uppleva många saker samtidigt som det skall finnas tid för att smälta alla intrycken och att hinna vila lite mellan utflykterna. Vi avslutar resan i Kapstaden – The Mother City i Västra Kapprovinsen.


Gillar du att fotografera?
Följ med på vår resa, delta under fotolektioner och utvecklas som fotograf oavsett om du är nybörjare eller proffs. Våra duktiga fotografer hjälper och guidar er igenom resan oavsett hur dina nuvarande fotokunskaper är.

Vill du inte vara med på fotolektionerna?
Ingen fara, då har du extra tid att njuta av naturen och se landet. Vår resa är upplagd så att man ser och upplever lika mycket även om man inte är fotointresserad. Man har bara mer egentid men missar inget!

Filtrera utefter

Dag 1 – AVRESA
Vi lämnar Sverige och flyger mot Sydafrika.


Dag 2 – ANKOMST OCH MOT ADDO ELEPHANT PARK
Ankomst till Sydafrika och Port Elizabeth. Vi beger oss direkt inåt landet mot Addo Elephant nationalpark. Området har varit en viktig punkt både för de många gränskrigen mellan Xhosafolket och Boerna samt även under det Andra Boerkriget i slutet av 1800-¬talet. Vi äter välkomstmiddag på hotellet och vilar upp oss efter den långa resan.
Boende i Addo Elephant nationalpark.
Middag

Dag 3 – ADDO ELEPHANT PARK OCH SCHOTIA
Efter frukost beger vi oss till Addo Elephant Park där vi hoppas att få se bufflar, elefanter och diverse antiloper på vår färd genom parken. Vi har en professionell guide med oss en så kallat ranger som berättar om vad vi ser och hör längs vår färd. Det finns inga garantier för vilka djur vi får se men en safari brukar vara en stor naturupplevelse och området har otroliga vyer med magiska utsikter. Det kan vara rätt svalt under en safari så vi rekommenderar att man tar med en vindtät jacka eller en fleece. Efter lunch kör vi vidare till Schotia som är ett privat ”game reserve”. Här åker vi på en eftermiddagssafari och håller ögonen öppna för att på att få se giraff, noshörning, zebra, struts, olika antiloper och inte minst lejon bland många andra djur.
Boende i Addo Elephant nationalpark.
Frukost, lunch och middag

Dag 4 – ADDO ELEPHANT PARK
Tidigt på morgon beger vi oss in i Addo Elephant nationalpark. Parken är en sk Big Five park med bl a den utrotningshotade svarta noshörningen. Här finns även diverse antiloper och ett rikt fågelliv. Parken grundades 1931 då man hade 16 hemlösa elefanter och några bufflar. Beståndet har sedan växt och man har idag mer än 550 elefanter i parken. Eftermiddagen är till för egna aktiviteter. Man kan antingen vila vid poolen eller aktivera sig med till exempel en vandringstur.
Boende i Addo Elephant nationalpark.
Frukost, lunch och middag

Dag 5 – JEFFREYS BAY – TSITSIKAMMA – KNYSNA
Det är dags att säga farväl till parken och vi fortsätter vår resa längs kusten som kallas Garden Route och stannar i Jeffreys Bay. Ha badkläder och handduk redo för ett dopp i Indiska Oceanen. Färden går vidare genom det vackra landskapet mot Tsitsikamma nationalpark som är speciellt känt för sitt rika fågelliv, sina sällsynta endemiska växter och träd samt den bitvis karga naturen. Vi tar en promenad i det vackra området och passerar den spektakulära hängbron över Storms River Mouth. Vi kommer fram till Knysna fram mot kvällen och checkar in på vårt hotell.
Knysna marina erbjuder ett stort utbud av restauranger och det finns något för alla smaker.
Boende i Knysna
Frukost och lunch

Dag 6 – KNYSNA OCH PLETTENBERG BAY
Knysna är en trevlig liten semesterstad med en härlig blandning av sommarhus för Sydafrikaner och långtidsboende, vintertrötta Européer. Idag finns det möjlighet att bekanta sig närmre med grannstaden Plettenberg Bay – eller Plett som staden kallas i folkmun. Plettenberg Bay är en kuststad med ett hektiskt strandliv under högsäsongen eftersom många rika Sydafrikaner har sina sommarhus i området. Det finns ett spännande marint liv i området och man kan både se delfiner, sälar och även valar vissa tider på året. Vi åker tillbaka till Knysna i tid för att åka på en båttur i Knysnalagunen.
Boende i Knysna
Frukost

Dag 7 – OUDTSHOORN
Vi lämnar Garden Route och kusten bakom oss och beger oss inåt land igen. Vägen går genom det vackra Outeniquapasset med fantastiska vyer. Passet byggdes för att underlätta för oxkärrorna och dess tunga transporter. Landskapet blir allt kargare och vi kommer in i halv-ökenområdet Little Karoo. Målet för dagen är Oudtshoorn. Vi börjar med att utforska de berömda droppstensgrottorna Cango Caves som är ett nätverk av underjordiska kammare och passager. Några av droppstensform ationerna tros vara 150 000 år gamla. Oudtshoorn är även centra för strutsfarmarna i Sydafrika. Vi stannar på en farm där vi får lära oss mer om olika strutsfåglar. Efter lunch checkar vi in på vårt hotell och har resten av dagen för lite vila eller utforskning av området på egen hand.
Boende i Oudshoorn
Frukost, lunch och middag

Dag 8 – MONTAGU
Efter frukosten beger vi oss vidare mot vinlandet och Breede River Valley och Montagu. På vägen stannar vi för en vinprovning(tillval).
Boende i Montagu
Frukost och lunch

Dag 9 – VINLANDET OCH KAPSTADEN
Efter frukost fortsätter vi vår färd genom vinlandet. Vi passerar områden som Ashton, Robertson och Worcester och kör igenom Huguenot-¬tunneln för att komma ut på andra sidan bergen och vi befinner oss då i utkanten av Paarl. Stellenbosch, Franschoek och Paarl är kanske de mest kända vinområdena för oss svenskar. Franschoek är dessutom en stad som är känd för sina många kulinariska restauranger. På eftermiddagen är vi framme i Kapstaden. Staden kallas även ”The Mother City” och Sydafrikas äldsta stad och ligger otroligt vackert mellan Taffelberget och Atlanten. Vi befinner oss i Västra Kapprovinsen som har ett behagligt klimat året om och staden bjuder på många sevärdheter.
Boende i Kapstaden
Frukost och lunch

Dag 10 – KAPSTADEN
Dagens utflykt går till Godahoppsudden. Vi kör längs Kapstadens strandförorter till Hout Bay där vi åker på en båttur ut till Duiker Island(tillval) – en ö som har blivit hem för tusentals sydafrikanska pälssälar. Vi kommer riktigt nära sälkolonin och kan se hur de ligger på klipporna eller leker i vattnet runt ön. Vi kan dessvärre inte lägga till vid ön eftersom denna är skyddad som naturreservat. Väl tillbaka på land igen fortsätter vår färd längs kusten ner till Godahoppsudden. Det är en magisk känsla att stå och se ut över havet där inget stör utsikten och man vet att nästa land faktiskt är Sydpolen. Det är här som de två stora världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts. På vår väg tillbaka mot Kapstaden gör vi ett stopp i Boulders Bay som ligger precis utanför Simons Town. Här har en stor koloni Sydafrikanska pingviner slagit sig ner och tagit stranden i besittning. För att skydda pingvinerna har man byggt gångbroar så att vi kan komma nära utan att störa dem.
Boende i Kapstaden
Frukost

Dag 11 – KAPSTADEN
Dagen är avsatt för att man på egen hand skall få tid att utforska staden. Taffelberget är ett av stadens mest kända landmärken och vi kan starkt rekommendera en tur hit. Detta gör man bäst på morgonen då det oftast är klart väder. Ni kan även välja att åka ut till Robben Island – fängelseön där Nelson Mandela satt fånge under många år. Linbanan till Taffelberget och båtarna till Robben Island är mycket väderberoende och därför kan turerna dit inte garanteras i programmet. För den shoppingsugne finns alla möjligheter till att stilla begäret i Waterfront – stadens stora shopping-¬ och restaurangmecka.
Boende i Kapstaden
Frukost

Dag 12 – KAPSTADEN
Dagen inleds med ett spännande besök i en av Kapstadens kåkstäder – Khayelitsha, Kapstadens största kåkstad. Här får vi en inblick i hur lokalbefolkningen bor och vi får även en möjlighet att gå en promenad i området. Efter detta tänkvärda besök går färden vidare till vindistriktet och vi besöker Stellenbosch – Sydafrikas näst äldsta stad. Här finns det tid till att strosa runt i den lilla staden. Vi ka n rekommendera ett besök på Stellenbosch Museum som visar hur man bodde och levde på 1600¬-, 1700¬- och 1800¬-talet. Stellenbosch är kanske den mest kända staden i vindistriktet. Den grundlades av holländarna på 1600-¬talet och är av många sedda som Sydafrikas mest pittoreska stad med sina karakteristiska hus byggda i Cape Dutch¬-stilen.
Boende i Kapstaden
Frukost

Dag 13 – HEMRESA
Idag är det dags att lämna detta varierande land och påbörja hemresan mot Sverige.
Frukost

Dag 14 – HEMKOMST

För att resenärerna ska lära sig så mycket som möjligt, om fotografi och bildseende så kommer det att läggas mycket tid på individuell handledning med kamera. Dessutom så kommer en lektion, där Jens undervisar, att hinnas med varje dag. Antingen vid lunch eller på kvällen beroende på när det passar bäst.

Fotolektionerna kommer att innehålla följande:

 • Kom igång med din systemkamera där exponeringstid, bländare, ISO och fokusering kommer att gås igenom
 • Lagar och etik för vad man får fotografera i Sverige samt i landet där vi befinner oss i
 • Fotografering med blixt, panorering, frysa rörelse, skärpedjup, ljusets påverkan på en bild och liknande
 • Bildberättande med bildkomposition som vinklar, harmoni, tredjedelsregler, diagonaler och det gyllene snittet
 • Bearbetning i Photoshop, Elements och Lightroom
 • Publicering och spridning där Personuppgiftslagen, upphovsrätt, Facebook och liknande kommer att gå igenom
 • Videokunskap med skillnaden mellan hur man tänker med rörlig bild och stillbild samt hur det tekniskt går till.

För de som är nyfikna på att lära sig filma, eller utveckla sina nuvarande kunskaper erbjuder vi även lektioner inom film/videokunskap. Dessa utbildningar kommer för dem som vill att hållas parallellt med fotolektionerna. Vårt mål är att ni får med er minnesvärda dokumentationer av era upplevelser från resan. Inga tidigare förkunskaper krävs och man kan använda såväl mobilkameran, som systemkameran. Lektionerna hålls antingen i lokal eller på plats utomhus. Medtag gärna egen dator.

Lektionerna i videokunskap kommer att innehålla följande:

 • Grundläggande inställningar av systemkameran. Focus, ISO, Övriga video inställningar. För mobil, motsvarande beroende på modell och funktioner.
 • Filmteknik/hjälpmedel. Hur och vad skall jag tänka för att få en film som intresserar tittarna? Metoder, meddelande/röd tråd och utrustning.
 • Ljus och komposition.
 • Editering/klippning.
 • Vart kan jag hitta musik till min film?
 • Publicering You Tube/Facebook.

Reseledare
Jens Hauser
bor sedan 2002 i Helsingborg men kommer ursprungligen från Stockholm. Han har under sin liv bott både i England, Kenya och Tanzania. Det var från tiden i Kenya, och resor runt Östafrika, som intresset för fotografi, antropologi, andra kulturer, djur och natur verkligen tog fart. Jens är en ambitiös fotograf som har ett brinnande intresse för utrotningshotade djur, miljö och människor. Han är envis, noggrann och letar efter det perfekta motivet. Han skulle aldrig tveka att åka tillbaka till samma plats, för att få en så bra bild som möjligt. När han inte fotograferar eller reser så arbetar Jens inom IT och webb som testledare.

Rebecka Johansson är född i Halmstad. Hon började fotografera på egen hand som 12 åring. Har i 5 års tid varit bosatt på Jylland i Danmark, för att studera och arbeta inom stillbildsfotografering samt filmproduktion. Rebecka har rest över stora delar av världen för att studera branschen,  skapa kontaktnät, på uppdrag och för personlig vidareutbildning.
Hon har ett brinnande intresse för utrotningshotade djur och natur.
2009 startade Rebecka företaget Art of nature Photography där hon är verksam som uppdragsfotograf. Uppdragen är väldigt varierade, men i huvudsak stillbildsfotografering och filmproduktion. Kundkretsen är både privatpersoner och stora företag i Sverige, samt utomlands.

GRUPPRESA

Mindre grupp ca: 8-16 personer.
Svensktalande reseledning och engelsktalande specialistguider

Pris/person: 33 900 kr
Avresa: 10 oktober 2017
Antal dagar: 14
Länder: Sydafrika

SKRÄDDARSYDD

Engelsktalande guider

Pris: Mot offert
Avresa: Dagligen
Länder: Sydafrika

Jag vill veta mer!