lördag , 25 januari 2020
Hem » ASIEN » Resa till Himalaya | Nepal, Bhutan, Indien och Bangladesh

Resa till Himalaya | Nepal, Bhutan, Indien och Bangladesh

På vår resa till det mytomspunna Himalaya vid Bengaliska viken, får du uppleva inte mindre än fyra länder. Platsen är fylld med heliga platser för hinduer, buddister, kristna och muslimer. Naturen är nästan onaturligt vacker och hänförande, de små städerna med myllrande torg och kulturer som vi kanske inte vet så mycket om.
Tjugotvå dagar som vi upplever tillsammans i en liten grupp svetsar oss samman med gemensamma och oförglömliga minnen.

Vill man se mer kan man även boka tillägget Chittagong och Cox Bazaar i Bangladesh. Är ni intresserade av tillägget? Kontakta oss!

Resa till Himalaya

DAG 1
Utsikten från flyget, om det är en klar dag, ger oss en panoramavy över snötäckta bergstoppar som sträcker sig under dig. Nu börjar en hel rad av minnesvärda dagar som ger oss minnen för livet.

När vi anländer på Kathmandus flygplats möter vår representant upp och tar oss till hotellet. Därefter vilar vi upp oss efter resan fram till kvällen då vi har ett kort möte med vår guide för att få information om resplanen. Vi avslutar kvällen med en gemensam välkomstmiddag.

Boende i Kathmandu. Måltider: Frukost och middag


Resa till Himalaya
Patan Durbartorget i Katmandu.

DAG 2 
Här i Kathmandu finns ett överflöd av tempel. Vi besöker Swayambhu stupa (Unescos världsarv), även kallat Monkey Temple, som ligger väster om Kathmandu. Med en massiv vit kupol omgiven av en 13-stegs spira, är stupan en helig plats i Nepal. Från Swayambhu har vi utsikt över dalen.

Kathmandu Durbartorget (Unescos världsarv) är en överväldigande frenesi av konst och arkitektur. Detta palatskomplex är lokalt känt som Basantapur Durbar. I Kathmandu Durbar kan vi få en glimt av Kumari tempel, Kasthamandap, Nautale Durbar, Historiska museet etc.

Bouddhanath är världens största stupa beläget cirka två kilometer norr om templet Pashupatinath. Denna kolossala stupa är känd under namnet Bouddha Nath, visdomsguden. Bouddhanath lockar buddhistiska pilgrimer från hela världen.

Boende i Kathmandu. Måltider: Frukost och middag


Resa till Himalaya
Vid Pashupatinath templet, här en ceremoni till minne av döda familjemedlemmar.

DAG 3 
Vi fortsätter till Nagarkot (två timmars bilresa, cirka 28 km). Nagarkot är en by som ligger öster om Katmandu. Det är en av de natursköna platserna som förändras vid varje solupp- respektive solnedgång över Himalaya. Vi besöker Bhaktapur Durbartorget, känt som ett museum av medeltida konst och arkitektur med många exempel på skulptur, träsnideri och kolossala pagodtempel. I Bhakatapur Durbar kan vi se ett palats med femtiofem fönster.

Boende i Nagarkot. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 4 
Dagen börjar med morgonhämtning från vårt hotell. Därefter vandrar vi cirka fyra timmar till Changu Narayan längs en väg som är mestadels är nedförsbacke. Längs vägen går vi igenom små byar där vi får en känsla för nepalesisk kultur. Vi njuter av utsikten över Katmandu och Himalaya i fjärran. Vår guide berättar om vad vi ser under vandringen och förklarar den klassiska nepalesiska arkitekturen av templet Changu Narayan (Unescos världsarv). Dagen avslutas efter cirka åtta timmar med återkomst till hotellet.

Boende i Nagarkot. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 5
Vi åker med bil cirka 235 km vilket tar ungefär sju timmar.

Boende i Pokhara. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 6
Pokhara är den näst största staden i Nepal. Denna dag startar vi tidigt för att åka till Sarankot där vi njuter av soluppgången över Himalaya. Här kan vi kan hänföras av den fantastiska utsikten över Pokharadalen och bergen. Vi vandrar till Nudada, cirka åtta kilometer, där vi passerar små byar och ser hur lokalbefolkningen bor.

Boende i Pokhara. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 7
Vi kör till det permanenta flyktinglägret och Världsfredspagodan. Därefter går vi ner till Fawasjön (lätt vandring) där vi tar båten till ön Phewa. Här besöker vi det heliga Bharahitemplet. Det medeltida magnifika templet är helgat åt guden Vishnu. I grottan Ghupteshowar finns en symbolisk shivalinga bevarad. Vattenfallet Devis fall. Nepaleserna kallar vattenfallet för ”Patale chhange” vilket betyder helvetesfallet. På kvällen ledig tid för shopping eller vila.

Boende i Pokhara. Måltider: Frukost och lunch

DAG 8 
Efter frukost kör vi tillbaka till Katmandu med bil (6–7 timmar).

Boende i Kathmandu. Måltider: Frukost och lunch

DAG 9
Vi flyger från Kathmandu till Paro och därifrån med buss till Thimphu (55 km, cirka 1,5 timme)

Flygresan till Paro är en av de mest spektakulära i hela Himalaya med fascinerande vyer och en spännande nedstigning i kungariket. Bhutans första gåva till oss när vi kommer ut ur från flygplanet är den rena friska bergsluften. Efter inreseformaliteter kommer vi att mötas av vår representant, som därefter kör oss till Thimphu, Bhutans huvudstad. Vi gör ett stopp vid Chuzom, sammanflödet av Thimphu och Paro-floderna. Här finns tre olika sorters stupor, de tibetanska, nepalesiska och bhutanska. Strax före Chuzom kommer vi att på vår vänstra sida se Tschogang Lhakhang, ”den utmärkta hästens tempel”. Det är ett privat tempel, byggt i 1600-tals stil, som ett resultat av besök från Balaha, den utmärkta hästen, en manifestation av Chenrezig, den medkännande Buddha.

När vi kommer fram till Thimphu checkar vi in på hotellet. Staden är centrum för regering, religion och handel. Thimphu är en unik stad med ovanlig blandning av modern utveckling tillsammans med gamla traditioner. Med en befolkning på cirka 90 000 är det kanske fortfarande världens enda huvudstad utan trafikljus.

På kvällen utforskar stadens huvudgata och marknadsområde. Besök på egen hand den lokala hantverksbasaren (Local Crafts Bazaar) för att uppleva exempel på Bhutans fina traditionella konst. Här kan man köpa handvävda textiler, Thangkhamålningar, masker, keramik, träsniderier och smycken.

Boende i Thimphu (2.400 meter över havet). Måltider: Frukost och middag.

DAG 10
På morgonen efter frukost fortsätter vi till stadsbiblioteket (National Library), som rymmer en stor samling av antika buddhistiska texter och manuskript, några flera hundra år gamla. Här finns också moderna akademiska böcker, främst om Himalaya kultur och religion (stängt på helger).

Besök också på det närliggande institutet för Zorig Chusum. Vanligtvis känt som Konst- och hantverksskolan eller målskolan (stängt på helger och regeringsferier). Institutet erbjuder en sexårig kurs på Bhutans 13 traditionella konsthantverk. Vid ett besök kan man se eleverna att lära sig de olika färdigheterna. Bhutanes textil har vid öppnandet av Textilmuseet nått nya höjder som en av de mest synliga distinkta konstformerna (stängd på söndagar).

Efter lunch tar du en kort bilresa (15 km) till Pangri Zampa, från 1700-talet, ett av de äldsta klostren i Bhutan som ligger strax norr om Thimphu. Här är en klosterskola där buddhistiska munkstudenter lär sig Lamaism och astrologi baserat på buddhistisk filosofi. Därefter ett besök vid världens största Buddhastaty, Kuensel Phodrang. Här är en fantastiskt vacker vy över Thimpudalen.

King’s Memorial Chorten, är en stupa ständigt omgiven av människor, mumlande mantras och snurrande på bönehjul. Stupan, byggdes 1974 för att hedra den tredje kejsaren, Jigme Dorji Wangchuck (1928–1972), och är ett framträdande landmärke i staden med sina gyllene spirar och klockor. Under 2008 genomgick den en omfattande renovering. Det är populärt känt som ”det mest synliga religiösa landmärket i Bhutan”. Kejsare Jigme Dorji Wangchuk kallas för det moderna Bhutans fader. Han önskade upprätta ett monument för världsfred och välstånd. Stupan tjänar nu både som ett minne till kejsaren och som ett monument till fred.

Sist denna dag besöker vi en av de populäraste och största sevärdheterna i huvudstaden, Trashichhodzong. Ett Buddhistiskt kloster och fästning, som sedan 1952 är säte för Bhutans regering och kejsare.

Boende i Thimphu. Måltider: Frukost, lunch och middag

DAG 11
Efter frukost på hotellet, kör vi till Punakha (75 km cirka 3 timmar) över Dochula passet. Ett bergspass i de snötäckta Himalayabergen. På vägen till Punakha passerar vi 108 minnesstupor med böneflaggor, kända som ”Druk Wangyal Chortens” vilka byggdes av den äldsta drottningmodern. Detta bergspass erbjuder den mest spektakulära utsikten över de höga topparna i östra Himalaya en klar dag. Vi tar vägen till Chimi Lhakhang, som ligger på en kulle i centrum av dalen, även känd som fruktbarhetstemplet. Man tror att par som inte har barn och som vill ha, blir välsignade med ett barn snart efter de bett om det i templet. Vägen leder över risfält till den lilla bosättningen av Pana, vilket betyder ”fält”. En promenad genom byn nära templet kommer att ge dig sällsynta glimt i bybornas vardag och livsstil.

Efter att ha checkat in på hotellet, fortsätt dagen med ett besök vid Punakha Dzong, även känd som Pungtang Dewa Chhenbi Phodrang (palatset av stor lycka eller salighet). En massiv byggnad där två floder korsas. Det var Bhutans huvudstad fram till 1955.

Kvällen kan spenderas att utforska Punakha, byn precis vid flodbredden.

Boende i Punakha. Måltider: Frukost, lunch och middag.

DAG 12
Efter frukost kör vi tillbaka till Paro (125 km cirka fyra timmar), ner från Dochu La. Vi följer vägen tillbaka upp till de dramatiska floddalarna Wang Chhu och Paro Chhu, innan du korsar genom Paro mot norra änden av dalen. Besök på Simtokha Dzong, med djupt tantrisk undervisning, denna Dzong hyser nu en skola för studier av Dzongkha-språket.

Senare på dagen efter att vi checkat in på hotellet fortsätter vi till Ta Dzong, ursprungligen byggd som vakttorn, som nu rymmer Nationalmuseum. Den omfattande samlingen innehåller antika Thangkha målningar, textilier, vapen och rustning, hushållsobjekt och ett rikt utbud av naturliga och historiska artefakter.

Vi promenerar sedan längs stigen för att besöka Rinpung Dzong, ”juvelens fästning”, som har en lång och fascinerande historia. Längs trägallerierna som ligger på innergården finns fina väggmålningar som illustrerar buddhistisk lära som fyra vänner, den gamla mannen, livets hjul, scener från Milarepa, berget Sumeru och andra kosmiska Mandalas.

Boende i Paro. Måltider: Frukost, lunch och middag


resa till Himalaya
Nästan insprängt i berget och med vidunderlig utsikt hittar man ”Tigernästet”.

DAG 13
Efter frukost gör vi en utflykt till Taktshang-klostret (cirka fem timmars promenad), uppe på sidan av en klippa 900 meter över Parodalen. Det är ett av de mest kända klostren i Bhutan. Det sägs att Guru Rinpoche kom hit ridande på en tigerhona, och mediterade vid detta kloster och därmed kallas ”Tigernästet”. Denna plats är känd som en helig plats och besöktes av Shabdrung Ngawang Namgyal 1646. Alla bhutaneser skall minst en gång under sin livstid besökt detta kloster. Den 19 april 1998 brandhärjades huvudbyggnaden. Denna Bhutanesiska juvel har nu återställts till sin ursprungliga prakt.

På vägen tillbaka till stan gör vi ett stopp på Drukgyel Dzong, en förstörd fästning där Bhutanesiska krigare kämpade mot tibetanska inkräktare för flera hundra år sen. Den snöiga toppen av det heliga berget Chomolhari, ”gudens berg” kan ses i all sin härlighet från vägen till Dzong. Längs vägen, besök vid Kyichu Lhakhang, från 800-talen. Detta är ett av de 108 tempel som byggdes i Himalaya av den tibetanska kungen, Songtsen Gampo, och markerar introduktionen av buddhismen i Bhutan.

Eftermiddagen spenderar vi fritt.

Boende i Paro. Måltider: Frukost, lunch och middag

DAG 14 
Efter en tidig frukost på hotellet, kör vi till flygplatsen för att resa till Indien och Calcutta/Kolkata (cirka 12 timmar). Vår representant hjälper oss med utreseformaliteterna. Vid ankomst, transfer till hotell i Calcutta. Väl där checkar vi in på hotellet. Resten av dagen ägnas åt en rundtur i staden.

Boende i Calcutta. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 15
Efter frukost på hotellet, fortsätter vi på vår rundtur i staden. Förbi Burrabazar, ett grannskap i centrala Calcutta, som expanderade från ett garn- och textilmarknad till den kommersiella kärnan i Kolkata och en av de största grossistmarknaderna i Indien. I kvarteret med krukmakare, Kumartuli, kan man få se konstnärerna skapa ikoner i lera tillägnade gudinna Kali. Nästa besök är Marmorpalatset – ett av de mest bevarade och mest eleganta husen i ”1800-talets Calcutta”. Huset är känt för sina marmorväggar och golv. Härifrån går du till S:t Pauls katedralen, en anglikansk kyrka. Avsluta dagens sightseeingtur med besök på Victoria Memorial (stängd på måndagar), en imponerande och monumental dröm i marmor.

Boende i Calcutta. Måltider: Frukost och lunch

DAG 16
Frukost på hotellet. Därefter resa med bil till Petrapole. Vi kommer fram till Khulna vid 16-tiden och tar båten mot Sundarbans nationalpark. Vi ankrar båten nära Dangmari/Chadpai parkstation.

Boende på båten. Måltider: Frukost, lunch och middag


Resa till Himalaya
Mangrovträden sticker upp ur floden.

DAG 17
Tidigt på morgonen reser vi till Kotka där vi ska vandra i djungeln upp till stranden. Vi kommer tillbaka till båten vid lunchtid. Efter lunch, utforskar vi motsatt sida av Kotka.

I Shundorbon finns den största mangroveskogen i världen (140 000 hektar). Världens berömda Bengaliska tigrars hemland med cirka 400 tigrar. Här finns även ungefär 30.000 hjortar, över 120 olika fiskarter, 270 olika fåglar, saltvattenkrokodil och mer än 50 arter av reptiler har hittats här.

Boende på båten. Måltider: Frukost, lunch och middag


Resa till Himalaya.
Vacker solnedgång.

DAG 18
Tidigt på morgonen reser vi vidare via små stränder och kanaler med en liten båt. Sedan kryssar vi mot Kochikhali, ett naturreservat, väl här vandrar vi i djungeln nära vandringsstationen. Utforskningen av området fortsätter på eftermiddagen.

Boende på båten. Måltider: Frukost, lunch och middag


Resa till Himalaya
Kvinnor tillverkar och lagar kläder.

DAG 19
Efter båtturen på morgonen äter vi frukost. Klockan 10 lämnar vi Kochikhali för att resa till Khulna dit du kommer två timmar senare. Efter lunch fortsätter resan till Faridpur. Efter cirka en timme är vi framme i Moskéstaden Bagherhat. I området finns ett stort antal moskéer och andra islamska monument vilka är huvudanledningen till att platsen 1983 blev uppsatt på Unescos världsarvslista.

Den historiska staden, är en av de 15 förlorade städerna i världen, har över 50 islamiska monument, som har hittats efter att man tagit bort vegetation som täckt dem i århundraden. Vi besöker Sextiopelarmoskén, den mest kända moskén med 60 pelare och 77 kupoler.

Vid sidan om denna, finns även Khan Jahans mausoleum, Singarmoskén, Bibi Begnimoskén, Reza Khodamoskén och Zindavirmoskén bland de unika monumenten

Boende i Faridpur. Måltider: Frukost och lunch


Resa till Himalaya
Ett besök på Dhollar Mor, en organisation för kvinnor och barn.

DAG 20
Faridpur är en liten stad med 1,7 miljoner invånare och ligger vid Padmafloden (nedre Ganges). Det är också här som poeten Jasim Uddin föddes. Efter frukost besöker vi Dhollar Mor en organisation för kvinnor och barn. Vi tar oss dit med rickshaw som är ett populärt transportmedel i Bangladesh. Under dagen kan man ta en promenad genom byn eller njuta av en båttur på Padmafloden. Vi äter middag hos en Bangalifamilj.

Boende i Faridpur. Måltider: Frukost och middag

DAG 21
Efter frukost påbörjar vi vår resa vid åttatiden till Aricha. Vi kommer att korsa Padmafloden med en bilfärja, detta tar cirka 25 minuter. Padmafloden är det viktigaste tillflödet till Ganges, som strömmar i sydost cirka 120 kilometer till sammanflödet med Meghnafloden nära Bengalbukten. Båtfärden ger oss vackra vyer över strandbankarna. Efter att ha passerat Padmafloden anländer vi till Dhaka. Dhaka är inte en tyst återhämtnings plats. Staden har nästan 17 miljoner invånare (de flesta av dem tycks fastna i samma trafikstockning som du), är en strålande högljudd och kaotisk plats som bubblar med energi.

På eftermiddagen är sightseeingtur. Vi besöker Parlamentsbyggnaden (amerikanske arkitekten Louis Kahn) vilken exemplifierar denna snabbt växande moderna storstad. Vi fortsätter till Sadarghatstranden vid floden Buriganga, Nowab Abdul Ganis Ahsan Manzil (Rosa palatset), Sakharibasaren på Hindu Street. Lalbaghs fästning, en ofullständig Mongulfästning från 1600-talet, som ligger vid floden Buringanga i sydvästra delen av Dhaka.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

Boende i Dhaka. Måltider: Frukost, lunch och middag

DAG 22 
Idag tar vår fantastiska resa till Himalaya slut. Med många minnen i bagaget ger vi oss iväg hemåt.

Datum och pris

Gruppresor

Grupp: 8–18 personer
Pris/person:
 45 900 kr
Enkelrumstillägg: Kontakta oss
Avresa:  24 mars 2021, 20 oktober 2021
Antal dagar: 23
Reseledare: Svensktalande
Guider: Engelsktalande
Ingår:

  • Måltider enligt program
  • Flyg tur/retur Skandinavien
  • Transporter och inrikesflyg
  • Boende enligt program, del i dubbelrum
  • Utflykter och inträden enligt program

Ingår ej:

  • Personliga utgifter
  • Dricks
  • Dryck
  • Visum

Skräddarsydda resor

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.

Resefakta om vår resa till Himalaya.