torsdag , 17 januari 2019
Hem » NORDAMERIKA » Svenskbygderna
  • Bostons tidstypiska bostäder

  • New Yorks välkända bro

  • Niagarafallen - en upplevelse som är svårslagen

  • Chicago var en gång svenskarnas favoritstad

  • Vacker utsiktsplats över fallen

Svenskbygderna

Begreppet svenskbygderna används oftast för invandrarområden i Nordamerika, som till exempel Minnesota. Många av oss har säkert läst böckerna, eller sett filmerna, om Karl-Oskar och Kristina av Vilhelm Moberg. Karl-Oskar och Kristina står dessutom som statyer på torget i staden Lindstrom.
Under resan får vi ta del av flera svenskinspirerade städer och lära oss mer om svenskarna som utvandrade till USA.

Filtrera utefter

Dag 1 – AVRESA OCH ANKOMST
Avresa från Sverige och vi ankommer till Minneapolis och inkvarterar oss på hotellet. Det finns möjlighet att lägga till gruppresan till New Orleans eller hela Musikens USA innan resan till svenskbygderna börjar.
Boende i Minneapolis


Dag 2 – MINNEAPOLIS
Vi gör en stadstur i Minneapolis, där det viktigaste stoppet är American Swedish Institute som är ett kombinerat museum och svenskcentrum. Samtidigt får vi också en bild av staden och dess centrum, där vi promenerar på huvudgatan.
Boende i Minneapolis
Frukost, lunch och middag

Dag 3 – SCANDIA OCH STILLWATER
Vi fortsätter vår resa i svenskbygderna genom att åka till Scandia där vi bland annat gör ett besök på Gammelgården museum. Detta museum består av många timmerbyggnader från 1850-talet och i butiken säljs souvenirer med svensk prägling.
Inte långt från Minneapolis finns historiska Stillwater, som ligger i ett populärt område, St. Croix River Valley. Stillwater är samtidigt en av delstatens äldsta städer med många ståtliga hus som byggdes av timmerbaroner. Vi åker runt i den kuperade terrängen och får en bild av staden. Här gör vi sedan en lunchkryssning på floden med en äkta hjulångare. På eftermiddagen njuter vi av staden. Staden kallas också för USA:s antikcentrum för den stora mängden antikaffärer.
Dagens körsträcka Minneapolis- Scandic – Stillwater är ca 9 mil.
Boende i Stillwater
Frukost, lunch och middag

Dag 4 – CHISAGO OCH LINDSTROM
Vi börjar med att besöka Chisago som ursprungligen var en by på sex hus när de svenska nybyggarna flyttade hit på 1850-talet. Inne i dagens ”bycentrum” finns Chisago Lake Church som byggdes 1854. På kyrkogården finns gravstenar där nästan varje gravsten bär ett svenskt namn och här kan man också läsa mer om kyrkans historia. I denna orten finns även Nya Duvemåla huset, som restaurerats av svenskättlingar. Huset återinvigdes 1996 där vårt kungapar deltog i festligheterna..
Från Chisago åker vi vidare till Lindström, staden som har namn efter Daniel Lindström, en immigrant från Hassela. Vi ser bl.a. statyn över Karl-Oskar och Kristina som står vid huvudgatan samt ”Glader”- kyrkogården, som fått sitt namn efter Anders Peter Nilsson Glad (från Furuby 1853).
Dagens körsträcka Stillwater- Chisago – Lindstrom är ca 5 mil.
Boende i Lindstrom
Frukost, lunch och middag

Dag 5 – LINDSTROM – LITTLE FALLS – MORA
I dag lämnar vi Lindstrom för att köra till Little Falls där vi besöker Charles Lindberghhuset. Här finns en utställning där vi får veta det mesta om denne svenskättade flygpionjär som blev den förste som flög ensam över Atlanten. Efter lunch i Little Falls åker vi vidare till Mora som har Nordamerikas största Dalahäst, symbolen för systerskapet mellan de båda Mora-städerna i Sverige och Minnesota. Varje år reses här midsommarstången bredvid den åtta meter höga dalahästen. Vi ska också se Moraklockan som står mittemot Vasaloppets högkvarter i centrala Mora. Det årliga Vasaloppet i Mora lockar massor av deltagare, inte bara från USA utan från hela världen och när åkarna närmar sig målet passerar de en 12 m hög klockstapel som vi också ser under vårt besök.
Dagens körsträcka Lindstrom-Little Falls-Mora är ca 30 mil.
Boende i Mora
Frukost, lunch och middag

Dag 6 – MORA TILL MINNEAPOLIS
Efter frukost åker vi ifrån Mora till Minneapolis. Utanför Minneapolis ligger världens största köpcenter, Mall of American, som vi har möjlighet att besöka. Vill du bara ta det lugnt i staden går det också bra.
Dagens körsträcka Mora-Minneapolis är ca 11 mil.
Boende i Minneapolis
Frukost

Dag 7 – MINNEAPOLIS -VASA-STOCKHOLM-REDWING
Vi besöker de små byarna Vasa och Stockholm innan vi kommer till den lite större staden Red Wing. Det är här det välkända skomärket kommer ifrån, och det finns även ett museum för detta. Vi åker på Mississippi som avslutning på vår resa i svenskbygderna. Därefter åker vi tillbaka till Minneapolis.
Dagens körsträcka Minneapolis- Vasa- Stockholm- Red Wing- Minneapolis är ca 25 mil.
Boende i Minneapolis
Frukost, lunch och middag

Dag 8 – AVSLUTNING
Resan i Svenskbygderna är slut. Vill du göra något annat i USA på egen hand, t.ex. några dagar i New York, så hjälper vi dig att ordna med detta.
Vill du åka hem efter Svenskbygderna åker du hem idag från Minneapolis.
Frukost

SKRÄDDARSYDD

Kontakta oss för reseplanering och prisuppgifter.