torsdag , 17 januari 2019
Hem » RESOR TILL SYDAMERIKA » Indiankultur – Bolivia
 • Enorma vidder vid världens största saltöken i Bolivia

 • Quinoafält, den viktigaste grödan i Bolivia och Peru

 • Lamor betar i strandkanten vid Laguna Colorada

 • Solön - Här tillbringar vi en heldag och insuper vyerna

 • Indiankvinna i traditionella kläder

Indiankultur – Bolivia

En resa till Bolivia med saltöken, den röda sjön Laguna Colorada, Amazonas och mysiga Potosí.

Bolivias godbitar

Valet är ditt. Lite kortare, men fortfarande fantastiskt och upplevelserikt, det är vår tvåveckors resa en till Andernas högländer, Bolivia. Följ med och fascineras av ländernas naturliga skönhet och vänliga befolkning. Du kommer inte att ångra dig!

Filtrera utefter

Dag 1 – AVRESA
Avresa från Sverige


Dag 2 – SUCRE
Under förmiddagen ankommer vi till den vita staden, Sucre. Sucre är Bolivias andra huvudstad och ligger på 2700 meters höjd över havet. Idag mjukstartar vi resan med en guidad tur i Sucre för att lära känna staden, vi besöker bland annat ett textilmuseum, frihetshuset, en vacker park och utsiktsplats.
Boende i Sucre.
Lunch och middag

Dag 3 – SUCRE
I Sucre kommer vi att bekanta oss närmare med staden genom en rundtur med besök på en marknad och en kyrkogård. Därefter är det en ledig eftermiddag att spendera i staden som är byggd i kolonialstil och är av bolivianerna själva utnämnd till den vackraste staden i Bolivia.
Boende i Sucre.
Frukost

Dag 4 – TARABUCO
Vi tar bussen till Tarabuco marknad, där du möter den bolivianska indiankulturen på nära håll. Vi blir guidade runt på den lokala marknaden och får chansen att se hur den lokala befolkningen gör sina inköp för veckan. Marknaden är verkligen till för lokalbefolkningen i och med att turisterna inte kommit i stor utsträckning till Bolivia ännu är här inte mycket turister.
Eftermiddagen spenderas på egen hand eller för de som vill, följa med på en tur i dinosauriernas spår(tillval). I ett kalkbrott utanför staden har det hittats spår efter dinosaurier, nu finns det en park där vi både får se spåren och fullstora modeller av dinosaurier.
Boende i Sucre.
Frukost och lunch

Dag 5 – SUCRE TILL POTOSÍ
På bussresan till Potosí(3 timmar) njuter vi av naturens skönhet samtidigt som vår guide berättar om Bolivia. Potosí är upptagen på Unescos världsarvslista och är världens högst belägna stad, på 4090 m öh. Det är svårt att inte förälska sig i denna mysiga plats. Vi bekantar oss med Potosí genom en rundtur där vi bland annat besöker Santa Theresa klostret. Det finns gott om tid att på egen hand utforska staden och kan då bland annat göra ett besök på Casa de la Moneda, som beskriver en del av Bolivias historia.
Boende i Potosí.
Frukost, lunch och middag

Dag 6 – POTOSÍ TILL UYUNI
Förmiddagen är fri för egna upptäckter, kanske besöker ni silvergruvan? På bergssluttningen strax ovanför Potosí ligger den välkända silvergruvan, där silver brutits sedan 1500-talet. Staden Potosís historia inleddes redan år 1544 då indianen Diego Huallpa upptäckte silver i området.
Året efter grundades staden till den spanske kungen Carlos V ära. Utgrävningarna lät inte vänta på sig, och den första sändningen av silver skickades till Spanien. Silvergruvan i Potosí är fortfarande levande och drivs idag som ett kooperativ. Det är en hård verklighet för gruvarbetarna och trots den långa gruvtraditionen har förhållandena endast marginellt förbättrats sedan gruvan startades. Om ni vill kan ni boka en tur under jord för att själv få se och uppleva gruvarbetarnas vardag.

Efter den lediga förmiddagen fortsätter vi vår resa med buss söderut mot Uyuni (ca 4 timmar). Naturen är fortsatt vacker och bland annat får vi för första gången under resan se lamadjur och ev. vicuna som är ett vilt lamadjur med mycket kort päls.

Vi stannar till och tar bilder av en stor gräsplatå med tusentals lamadjur. Vår guide berättar under resan om vad vi ser och om Bolivia.
Boende i Uyuni.
Frukost och lunch


Dag 7 – JEEPTUR I SALAR DE UYUNI
Nu följer några dagars jeeptur ut i vildmarken! Här finns det få boende, restauranger och människor. Det väntar nu fantastiska och varierande upplevelser på hoppiga vägar, som är olikt något annat!

Vi börjar med att uppleva Salar de Uyuni, världens största saltöken. Likt ett fantasilandskap breder högplatån ut sig på ca 3600 meters höjd och ser ut som en isbeklädd vintersjö. Vi utforskar det enorma vita saltlandskapet genom en jeeptur.

I det vidsträckta saltområdet finns flera vackra öar insprängda. Växtligheten består till stor del av höga kaktusar, som trotsar den ogästvänliga jordmånen. Saltlandskapet, som är 10 580 km2 stor, är beviset för att området en gång varit plats för ett inlandshav. Vi äter lunch från en av ”öarna” mitt i öknen.
Boende i Saltöknen.
Frukost och enklare middag som lagas på plats


Dag 8 – JEEPTUR
När vi är mätta på salt styr vi Jeepfärden vidare söderut genom ett fantastiskt landskap, mot Laguna Colorada i det sydvästra hörnet av Bolivia. Turen tar oss med till fantastiska platser men som höjdpunkt är den vackra röda sjön Laguna Colorada med tusentals flamingos. Namnet betyder översatt ”den färgade sjön”, och sjöns annorlunda färg kommer genom de röda algerna som finns i vattnet.

Färden fortsätter till 5000 m öh och en plats med vulkanisk aktivitet. Här ser vi hur det bubblar ur marken i stora lergrytor mitt i ett ökenliknande landskap. Även detta område var en gång en del av det stora inlandshavet.
Boende i Villamar.
Frukost, picknicklunch och enklare middag som lagas på plats


Dag 9 – JEEPTUR
Idag är sista dagen vi åker på en Jeeptur och dagens höjdpunkt är den svarta sjön, Laguna Negro. Vi besöker även vackra stenformationer som liknar raukar och landskapet runt om är väldigt fascinerande och vackert.
Vi avslutar med att köra tillbaka till Uyuni.
Boende i Uyuni.
Frukost, picknicklunch

Dag 10 – MADIDI NATIONALPARK
Flyget vi tar på morgonen går norrut mot Rurrenabaque och Madidi nationalpark som är en del av Amazonas stora regnskogsområde. Kontrasten är total när man stiger av planet i den lilla orten, från det mycket karga Uyuni till Amazonas gröna landskap.
I Madidi finns en mångfald djurarter varav många tyvärr är utrotningshotade. Något av det mest imponerande med parken är att den är hem för mer än 1100 olika fågelarter. Det är en ansenlig mängd, men tyvärr är de inte alltid lätta att få syn på.
Turen ut i Amazonas startar med en längre båttur på floden Rio Beni, som tar oss till vårt boende, som slingrar sig genom regnskogen. Ofta reser sig skogen upp på bergssluttningarna, ha kameran redo för vackra motiv som passeras på färden.
Genom en vandring i regnskogen kommer vi nära fåglar och apor, även om de är svårupptäckta. På kvällen har vi möjlighet att besöka en indianby, där invånarna fortfarande lever som de gjort under väldigt lång tid.
Boende i Madidi.
Frukost, lunch och middag

Dag 11 – MADIDI NATIONALPARK
Dagen börjar med att vi tar oss mot nästa boende med en båttur där vi spanar efter kapibarer som är världens största gnagare, tapir, jaguar och apor.
Äventyret i regnskogen fortsätter och dagen spenderas med att tillsammans med en guide uppleva alla skogens ljud och förhoppningsvis upptäcka många djur- och växtarter. Bland annat görs ett besök på ”Papegojklippan” där olika slags papegojor har sin hemvist.
På kvällen görs en ”nattvandring” i regnskogen för att få chans att se de nattaktiva djuren.
Boende i Madidi.
Frukost, lunch och middag

Dag 12 – MADIDI NATIONALPARK
I gryningen tar vi en båttur för att få se de morgonpigga djuren och framförallt många vackra fåglar. Vi tar en sista vandring i den vackra regnskogen och passar på att fiska i floden.
Boende i Rurrenabaque.
Frukost och lunch

Dag 13 – LA PAZ
Vi lämnar detta vackra och fascinerande område för att flyga till kontrasternas stad, La Paz. Här möter du en härlig mix av gammalt och nytt, där traditionellt klädda indianer samsas med kostymklädda affärsmän. Staden är vackert belägen i en gryta, omgiven av Andernas höga bergstoppar. Nästan överallt i staden ser man Bolivias högsta berg, den vackert snöklädda vulkanen Illimani, 6 490 meter hög.
La Paz är världens högst belägna huvudstad på 3600 m ö.h. och är fylld med små gränder, kullerstensbelagda torg, restauranger och mysiga caféer. Vi lär känna staden och den bolivianska befolkningen på närmare håll genom en guidad tur i staden.
Boende i La Paz.
Frukost, lunch och middag

Dag 14 – LA PAZ
Idag upptäcker vi La Paz genom att åka linbana för att få en underbar utsikt över La Paz.
Nästa stopp är, Fundacion Qhanawara, en verksamhet som vi stödjer varje månad. Det är en svensk tjej som har startat ett fritids för barn i en fattig by utanför La Paz. Här får barnen hjälp med läxor, leka och ha kul, mat och även läkarhjälp om så behövs.
Boende i La Paz.
Frukost och picknicklunch

Dag 15 – HEMRESA
Hemresan påbörjas.
Frukost

TILLVAL

Det finns möjlighet att förlänga resan med dagar både innan och efter resan. Om ni önskar andra tillval förutom nedan nämnda kontakta oss så tar vi fram förslag till er.

Innan resan:
La Paz/Santa Cruz
Sucre

Efter resan:
La Paz
Titicacasjön med Solön, två dagar

GRUPPRESA

Grupp: 8–18 personer
Pris/person:
 37 900 kr
Enkelrumstillägg: 1 000 kr
Avresa: 15 oktober 2018 och 14 oktober 2019
Antal dagar: 15
Reseledare: Svensktalande
Guider:
Engelsktalande
Länder:
 Bolivia
Ingår:

 • Måltider enligt program
 • Flyg tur/retur Skandinavien
 • Transporter och inrikesflyg
 • Boende enligt program
 • Utflykter och inträden:
  Stadsrundtur i: Sucre, Potosí, La Paz
  Utflykt till Tarabuco
  Jeeptur i Saltöknen
  Jeeptur till Laguna Colorada
  Jeeptur till Laguna Negro
  Madidi nationalpark * 3 dagar
  Linbana och topptur i La Paz

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks
 • Dryck
 • lokal flygplatsskatt
 • ev. visum

SKRÄDDARSYDD

 

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.

resa till bolivia
resa till bolivia

Saltöknen

resor Peru

Solön

Solön

Laguna Colorada

resa till bolivia