torsdag , 18 juli 2024
Hem » EUROPA » Irland och Nordirland – de gröna öarna
 • Vackra vyer

 • Världsberömd whiskey

 • Fascinerande naturupplevelser

 • Moderna städer

Irland och Nordirland – de gröna öarna

På vår resa till Irland och Nordirland får vi chansen att uppleva båda länderna i liten grupp med en av Irlands bästa guider (vid mindre än 12 personer kör vi i små vans svensk reseledare som också fungerar som guide) . Vi åker i bekväm buss i små grupper om cirka 4–18 personer. Fördelen när man åker i liten grupp är att man enkelt kan göra små stopp som förgyller resan som korta fotostopp där vi upplever helt fantastiska naturomgivningar.  Både Irland och Nordirland har ett milt och fuktigt klimat som gör öarna gröna och vackra med bördiga dalar och hedar. De pittoreska byarna, kulturen, den folkliga musiken och whiskeyn gör Irland och Nordirland till länder man inte bör missa.

Resa till Irland och Nordirland

Resa till Irland
Dublin, en gästvänlig huvudstad.

DAG 1
Välkomna till Irland! Dublin, som är Irlands huvudstad, har två gånger blivit utsedd till den vänligaste staden i Europa. Vi kommer att åka direkt från flygplatsen för att besöka Dublin vilket gör att vi inte checkar in förrän sent på hotellet. Det är fint att promenera runt i den historiska staden då det finns mycket att se på. Vi kommer besöka Kilmainham fängelset, Book of Kells på Trinity College och sedan lyssna på körsång S:t Patrick katedralen.

Boende i Dublin.


Resa till Irland
En av gångbroarna i grevskapet Wicklow .

DAG 2
Grevskapet Wicklow är ”Irlands trädgård” med besöksmål som både Russborough House & Parkland och klosterruinen Glendalough som grundades på 500-talet av S:t Kevin och sägs vara Irlands vackraste besöksmål. Kilkenny anses vara Irlands vackraste inlandsstad och är idealisk för en vandring på egen hand men tillsammans besöker vi Kilkenny slott.

Efter slottet går vi igenom Kilkenny innan vi åker till hotellet för att checka in.

Boende i Kilkenny. Måltider: Frukost och lunch.


Glastillverkningen vid Waterford Crystal är ett detaljerat konstverk.

DAG 3
Idag börjar vi med ett besök i staden Waterford som är en gammal vikingabosättning som år 914 hette Vadrefjord. Staden är bland annat känd för sin glastillverkning Waterford Crystal.

Utanför Cork ligger den världskända whiskytillverkaren Jamesons som vi besöker. I över 200 år låg tillverkningen i Dublin men år 1975 flyttades destilleriet hit. Vi får höra berättelsen om Jamesons arn och får se hur Irlands mest berömda whiskey tillverkas. På den klassiska etiketten står familjen Jamesons latinska motto ”Sine Metu” som betyder ”Utan rädsla”. Trots att staden Cork har över 100 000 invånare känns det som en gemytlig småstad med sina färgglada hus och lättsamma stämning. I centrum finns det många trevliga butiker och det syns ofta gatumusikanter som underhåller.

Nästa besök går till den lilla mysiga orten Cobh som ligger fint vid havet, här besöker vi bland annat den fina katedralen S:t Colman’s som av vissa anses som en av Irlands vackraste katedraler.

Boende i Cork. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 4
The ring of Kerry är en känd turistväg som tar oss runt på halvön Iveragh som bjuder på naturens underverk och pittoreska byar. Under färden har vi en vacker panoramautsikt över Atlanten och njuter av de bukter och vikar som präglar vyn. Den vilda och varierande växtligheten är en skön kontrast mot havet.

Boende i Killarney. Måltider: Frukost och lunch.


Resa till Irland
Naturen i Killarney slutar aldrig att fascinera.

DAG 5
De spektakulära naturscenerna fortsätter idag tillsammans med att vi besöker en eller två besöker arkeologiska platser så som The BeeHive Huts och Kilmalkedar begravningsplatsen.

Fiske- och hamnstaden Dingle är Europas västligaste stad och här spenderar vi natten igen för att inte byta hotell varje natt. Tanken är att ni skall få hela eftermiddagen i Dingle och ni kan bli avsläppta nere i stan när vi kommer tillbaka.

Boende i Dingle. Måltider: Frukost och middag.


Resa till Irland
Cliff of Moher, klipporna som rest sig upp ur havet.

DAG 6
Idag besöker vi flera olika platser. Adare är en charmig stad där det finns mycket att se och göra.

Limerick är Irlands tredje största stad och ligger vid Shannon-floden, som kan korsas på tre ställen på kort avstånd från stadskärnan. Staden har också gett upphov till en diktform, nämligen limerick.

The Cliffs of Moher är en världskänd irländsk sevärdhet där 200 meter höga klippor stupar rakt ner i havet. Härifrån är en fantastisk utsikt och en klar dag syns såväl Aranöarna som dalarna och bergen i landskapet Connemara. Idag är vi inte framme förrän cirka kl 20, så ta gärna med någon snacks eller frukt i med att det blir en sen middag.

Boende i Galway. Måltider: Frukost och lunch.


Resa till Irland
Aranöarna består av tre öar, vi besöker Inis Mór.

DAG 7
På morgonen åker vi med färjan till Aranöarna. Öarna ligger en bit utanför Galway och består av de tre öarna Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr. Vi besöker den största ön Inis Mór där vi har 5–6 timmar på oss att njuta av det vackra landskapet. På de isolerade öarna är fisket den viktigaste näringen och även turismen numera. På 1970-talet kom elektriciteten och på 1980-talet kom televisionen till öarna. När vi är på öarna hör vi det urgamla keltiska språket iriska som fortfarande talas här till vardags.

Galway är känd för sin konstnärliga och bohemiska atmosfär och i centrum hittar vi traditionella keltiska smyckeaffärer, medeltida kyrkor, pittoreska kaféer och talrika livliga pubar och matställen för alla smaker.

Boende i Galway. Måltider: Frukost.


Resa till Nordirland
Kylemore Abbey, ett nunnekloster som är öppet för allmänheten.

DAG 8
Nu fortsätter vi mot Nordirland och dagens slutmål är den irländska kuststaden Sligo. Staden ligger vackert med berget Benbulbens dramatiska bakgrund, glittrande stränder, rullande gröna kullar och magiska skogar.

På vägen dit åker vi till Kylemore Abbey som ursprungligen byggdes som familjebostad åt Mitchell Henry i slutet av 1800-talet. År 1920 flyttade nunnor in och klostret har sedan 1970-talet varit öppet för allmänheten och är en av Irlands främsta sevärdheter idag. Klostret ligger vackert vid en sjö med bergen som vacker bakgrund. Den viktorianska muromgärdade trädgården är en oas i den vilda Connemara Countryside. Trädgården är uppdelad i två av en vacker bergsström, den ena halvan består av den formella blomsterträdgården. Den andra delen av trädgården hittar man grönsaker, fruktträd och en sten- och örtträdgård. 

Boende i Sligo. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 9
Från Sligo till Derry åker vi idag med stopp i Donegal och vid ankomst till Derry ser vi oss runt i staden. Donegal är en pittoresk by som omges av spektakulära naturomgivningar, två givna stopp här är fyren Fanad Head och den bildsköna stranden Ballymastocker Bay. Derry är en kompakt stad med massor av karaktär. Den 1,5 kilometer långa muren är oval och cirka 6 meter hög och 6 meter bred. Längs med muren finns det portar, vakttorn, bröstvärn, bastioner och kanoner.

Boende i Derry. Måltider: Frukost och lunch.


Resa till Nordirland
Giant’s Causeway, här finns över 40 000 basaltpelare.

DAG 10 
Giant’s Causeway och Bushmills är dagens stopp innan vi når Belfast. Ett besök i området är inte komplett förrän man besökt det storslagna Giant’s Causeway som är ett av Irlands mest välkända landmärken. Området ligger vid kusten och här finns det över 40 000 basaltpelare. Ett underjordiskt vulkanutbrott för över 60 miljoner år sedan formade dessa sexkantiga kolonner. Faktum är att de är så geometriskt perfekt att det är svårt att tro att den inte har skapats av människor.

I den lilla pittoreska byn Bushmills får vi en känsla av det äkta Nordirland. Byn är mest känd för den världsberömda whiskeyn Bushmills och under 400 år har destilleriet framställt olika sorters whiskey.

Belfast – Nordirlands huvudstad! Här finns det gott om eleganta pubar och gourmetrestauranger. Titanic byggdes här och vi besöker världens största utställning om detta.

Boende i Belfast. Måltider: Frukost och lunch.

DAG 11
Vår resa till Irland och Nordirland är klar och vi återvänder hem.

GRUPPRESA

Grupp: 4-18 personer
Pris/person:
 24 900 kr
Enkelrumstillägg: cirka 4000 kr
Avresa: 15 maj 2023
Antal dagar: 11
Reseledare: Svensktalande
Guider: Engelsktalande (svensk vid mindre än 12 personer)

Ingår: 

 • Svensktalande reseledare och engelsktalande driverguide
 • Lunch alla dagar utom resdagarna
 • Flyg tur/retur Skandinavien
 • Transport i mycket fin buss anpassad till antal resenärer
 • Boende enligt program
 • Utflykter och inträden

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks (tillkommer inte mycket på en resa till Irland)
 • Dryck

SKRÄDDARSYDD

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.