Hem » ASIEN » Regnskogens Borneo
 • Borneos egen apart - näsapan

 • På Selingan Island med möjlighet att uppleva sköldpaddornas barnkammare

 • På hängbroarna genom, över och i regnskogen i Poring

 • Vackra stränder för sol och bad

Regnskogens Borneo

Denna resa tar dig till regnskog och paradisöar. Här får du möjlighet att få se exotiska djur som näsapor, orangutanger och stora havssköldpaddor.

Borneo är världens tredje största ö och delas politiskt av Indonesien, Malaysia och Brunei. Ön har till större delen varit täckt av tropisk regnskog som dock hotas av avverkning, vilket har blivit Borneos största miljöproblem.  Enligt Världsnaturfonden har ön sju ekoregioner.

Ön hyser omkring 15 000 växtarter varav 3 000 arter träd, över 1 000 olika orkidéer. Här finns till exempel världens största blommaHär finns över 200 landdäggdjur, såsom den utrotningshotade orangutangen, trädleoparden, asiatisk elefant och Sumatranoshörning. I havet finns finner vi havssköldpaddan. Av fåglar finns 420 häckande arter. Är man djur- och naturintresserad är detta ett givet paradis.

Fotoresa till Borneo!

Gillar du att fotografera?
Följ med på vår resa, delta under fotolektioner och utvecklas som fotograf oavsett om du är nybörjare eller proffs. Vår duktiga fotograf Jens Hauser hjälper och guidar er igenom resan oavsett hur dina nuvarande fotokunskaper är.

Vill du inte vara med på fotolektionerna?
Ingen fara, då har du extra tid att njuta av naturen och se landet. Vår resa är upplagd så att man ser och upplever lika mycket även om man inte är fotointresserad. Man har bara mer egentid men missar inget!

Filtrera utefter

Dag 1 – AVRESA
Avresa från Sverige


Dag 2 – ANKOMST
Ankomst till Kota Kinabalu och vi åker till vårt hotell.
Boende i Kota Kinabalu

Dag 3 – MANUKAN ISLAND & SAPI ISLAND
Vi börjar vår utforskning av Borneo med att ta oss till Jesseltons hamn för en båttransfer till Manukan Island. Här njuter vi av snorkling och strandaktiviteter. Det finns möjlighet till valbara aktiviteter så som Parasailing, vattenskoter, sea walking och möjlighet att låna snorklingsutrustning. Vid lunch åker vi till den närliggande ön Sapi för att äta lunch. Vi spenderar resten av eftermiddagen här innan vi åker tillbaka till huvudön.
Boende i Kota Kinabalu
Frukost, lunch och middag

Dag 4 – KINABALU PARK
Vi åker två timmar genom inhemska byar och njuter av panorama utsikten över Crocker Range för att ta oss till Kinabalu Park. Besöket på naturhistoriska galleriet gör att vi får en kort introduktion av parken. Här tar vi en promenad för att upptäcka den stora mångfalden av växtarter som finns i den fjällnära skogen. Kinabalu park ståtar med mer än 5000 kärnväxter, uppskattningsvis 1000 orkidéarter, 621 arter av ormbunke, 29 arter av rhododendron och två rafflesia arter, världens största blomma. Efter lunch besöker vi Australian War Memorial innan vi checkar in på vårt boende.
Boende i Kinabalu park
Frukost, lunch och middag

Dag 5 – KINABALU PARK
Efter frukost fortsätter vi till Poring Hot Springs som är varma källor. När vi kommer fram vandrar vi på hängbroar ”Canopy Walk” uppe bland trädkronorna, 41m över marken. Nu kan vi ta det lugnt eller bada i en av källorna innan vi åker vidare till Sabah Tea för ett kort studiebesök. Här lär vi oss om hur man gör te under besöket på plantaget och tefabriken. Lite historia om andra världskriget kommer också att berättas när vi besöker Quailey Hill – namngivet efter en australiensk soldat som föll på den här platsen under Sandakan-Ranaus dödsmarsch. Vi återvänder till Kota Kinabalu på eftermiddagen.
Boende i Kota Kinabalu
Frukost, lunch och middag

Dag 6 – KOTA KINABALU
Utforska staden på egen hand eller njut av sol och bad.
Boende i Kota Kinabalu
Frukost

Dag 7 – SANDAKAN OCH SKÖLDPADDSÖN
En transfer hämtar oss på hotellet för att ta oss till flygplatsen där vi tar flyget till Sandakan. Där väntar en transfer till hamnen för en timmes båtresa till Selingan Island. Nu checkar vi in i på boendet och tillbringar lite ledig tid med till exempel simning eller snorkling fram till att det är dags för middag. Efter middagen kommer vi att delas in i mindre grupper i väntan på klartecken från parkvakten för en lämplig tid att se den gröna sköldpaddan lägga sina ägg på stranden. Vi kommer också att få tillfälle att bevittna de ägg som förts till kläckeri från häckningsplatsen samt frisläppandet av de små sköldpaddorna på stranden. Fotografering med blixt är strängt förbjudet från klockan 18:00 och framåt.
Boende på Sköldpaddsön
Frukost, lunch och middag

Dag 8 – SUKAU
Nu lämnar vi ön och åker till Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. En kort videodokumentär berättar om rehabiliteringsaktiviteterna på centret innan vi tar en promenad på träbryggor genom regnskogen för att titta på när orangutangerna matas.
Efter lunch fortsätter en 2 ,5 timmars resa båtfärd till lodgen. På eftermiddagen tar vi en första utflykt längs floden på jakt efter vilda djur såsom näsapan, orangutangen, langurer och Borneos pygméelefant.
Boende i Sukau
Frukost, lunch och middag

Dag 9 – SUKAU
Idag beger vi oss ut på en tidig morgonkryssning uppför Kinabatanganfloden och till Kelenapan Ox-Bowsjön för att upptäcka fler vilda djur och fåglar. Djungeln utforskar vi genom en kort djungelpromenad med vår lokala guide innan vi återvänder till lodgen för frukost. Vi fortsätter på eftermiddagen med en båttur på floden för att se fler vilda djur.
Boende i Sukau
Frukost, lunch och middag

Dag 10 – SUKAU TILL KOTA KINABALU
Nu är det dags att bege sig tillbaka till Kota Kinabalu för en sista kväll i Borneo.
Boende i Kota Kinabalu
Frukost

Dag 11 – HEMRESA

Reseledare

Jens Hauser bor sedan 2002 i Helsingborg men kommer ursprungligen från Stockholm. Han har under sin liv bott både i England, Kenya och Tanzania. Det var från tiden i Kenya, och resor runt Östafrika, som intresset för fotografi, antropologi, andra kulturer, djur och natur verkligen tog fart. Jens är en ambitiös fotograf som har ett brinnande intresse för utrotningshotade djur, miljö och människor. Han är envis, noggrann och letar efter det perfekta motivet. Han skulle aldrig tveka att åka tillbaka till samma plats, för att få en så bra bild som möjligt. När han inte fotograferar eller reser så arbetar Jens inom IT och webb som testledare.

Fotolektioner

För att resenärerna ska lära sig så mycket som möjligt, om fotografi och bildseende så kommer det att läggas mycket tid på individuell handledning med kamera. Dessutom så kommer en lektion, där Jens undervisar, att hinnas med varje dag. Antingen vid lunch eller på kvällen beroende på när det passar bäst.

Lektionerna kommer att innehålla följande:

 • Kom igång med din systemkamera där exponeringstid, bländare, ISO och fokusering kommer att gås igenom
 • Lagar och etik för vad man får fotografera i Sverige samt i landet där vi befinner oss i
 • Fotografering med blixt, panorering, frysa rörelse, skärpedjup, ljusets påverkan på en bild och liknande
 • Bildberättande med bildkomposition som vinklar, harmoni, tredjedelsregler, diagonaler och det gyllene snittet
 • Bearbetning i Photoshop, Elements och Lightroom
 • Publicering och spridning där Personuppgiftslagen, upphovsrätt, Facebook och liknande kommer att gå igenom
 • Videokunskap med skillnaden mellan hur man tänker med rörlig bild och stillbild samt hur det tekniskt går till.

GRUPPRESA

Grupp: 8–18 personer
Pris/person:
29 400 kr
Enkelrumstillägg: 2 500 kr
Avresa: 
12 mars 2019 och 11 mars 2020
Antal dagar: 
11
Reseledare: Svensktalande
Guider:
Engelsktalande
Länder: 
Borneo
Ingår:

 • Fotolektioner och handledning
 • Flyg tor Skandinavien inkl flygskatter
 • Inrikesflyg
 • Del i dubbelrum
 • Transporter enligt program
 • Inträden och utflykter enligt program
 • Måltider enligt program

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks
 • Dryck
 • Visum
 • Kamerautrustning

SKRÄDDARSYDD

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.