torsdag , 18 juli 2024
Hem » AFRIKA » Resa till Sydafrika
  • Taffelberget vid Kapstaden

  • På en av många utflykter

  • Montagu - ett av Sydafrikas vindistrikt

  • Två lejonbröder

  • Sydafrika - ett golfparadis

Resa till Sydafrika

Vår rundresa i Sydafrika vänder sig till resenären som vill uppleva landet från en liten annan vinkel. Vi får uppleva det rika djurlivet, den vackra faunan och det färgglada folklivet i regnbågsnationen.

Resan till Sydafrika börjar utanför Port Elizabeth i Östra Kapprovinsen med safari både i en av landets nationalparker samt i ett privat game reserve som maximerar möjligheten till djur- och naturupplevelse. Resan tar oss lite utanför de mest upptrampade turiststigarna och vi har valt boende längs vägen med en intressant prägel. Programmet är upplagt för att man skall hinna uppleva många saker samtidigt som det skall finnas tid för att smälta alla intrycken och att hinna vila lite mellan utflykterna. Vi avslutar resan i Kapstaden – The Mother City i Västra Kapprovinsen.

Boka din resa till Sydafrika redan idag!

Resa till Sydafrika
Med utsikt över Kapstaden.
Resor till Sydafrika
Kangogrottorna med fantastiska stalagmiter och stalaktiter.
Resa till Sydafrika
Safari med möjlighet att se vilda djur på nära håll.
Resa till Afrika
Om vi har tur kan vi få se lejonungar som lurar i det höga gräset.

DAG 1 
Vi lämnar Sverige för att resa till Sydafrika.

DAG 2 
Ankomst till Port Elizabeth. Vi beger oss direkt inåt landet mot Addo Elephant nationalpark. Området har varit en viktig punkt både för de många gränskrigen mellan Xhosafolket och Boerna samt även under det Andra Boerkriget i slutet av 1800-talet. Vi äter välkomstmiddag på hotellet och vilar upp oss efter den långa resan.

Boende i Addo Elephant nationalpark. MåltiderMiddag

DAG 3
Efter frukost beger vi oss till Addo Elephant Park där vi hoppas att få se bufflar, elefanter och diverse antiloper på vår färd genom parken. Vi har en professionell guide med oss en så kallat ranger som berättar om vad vi ser och hör längs vår färd. Det finns inga garantier för vilka djur vi får se men en safari brukar vara en stor naturupplevelse och området har otroliga vyer med magiska utsikter. Det kan vara rätt svalt under en safari så vi rekommenderar att man tar med en vindtät jacka eller en fleece.

Efter lunch kör vi vidare till Schotia som är ett privat ”game reserve”. Här åker vi på en eftermiddagssafari och håller ögonen öppna för att på att få se giraff, noshörning, zebra, struts, olika antiloper och inte minst lejon bland många andra djur.

Boende i Addo Elephant nationalpark. MåltiderFrukost, lunch och middag

DAG 4
Tidigt på morgon beger vi oss än en gång till Addo Elephant nationalpark. Parken är en så kallad Big Five park med bland annat den utrotningshotade svarta noshörningen. Här finns även diverse antiloper och ett rikt fågelliv. Parken grundades 1931 då man hade 16 hemlösa elefanter och några bufflar. Beståndet har sedan växt och man har idag mer än 550 elefanter i parken.

Eftermiddagen är till för egna aktiviteter. Man kan antingen vila vid poolen eller aktivera sig med till exempel en vandringstur.

Boende i Addo Elephant nationalpark. MåltiderFrukost, lunch och middag

DAG 5
Det är dags att säga farväl till parken och vi fortsätter vår resa längs kusten som kallas Garden Route och stannar i Jeffreys Bay. Ha badkläder och handduk redo för ett dopp i Indiska Oceanen. Färden går vidare genom det vackra landskapet mot Tsitsikamma nationalpark som är speciellt känt för sitt rika fågelliv, sina sällsynta endemiska växter och träd samt den bitvis karga naturen. Vi tar en promenad i det vackra området och passerar den spektakulära hängbron över Storms River Mouth.

Vi kommer fram till Knysna fram mot kvällen och checkar in på vårt hotell. Knysna marina erbjuder ett stort utbud av restauranger och det finns något för alla smaker.

Boende i Knysna MåltiderFrukost och lunch

DAG 6
Knysna är en trevlig liten semesterstad med en härlig blandning av sommarhus för Sydafrikaner och långtidsboende, vintertrötta Européer. Idag finns det möjlighet att bekanta sig närmre med grannstaden Plettenberg Bay – eller Plett som staden kallas i folkmun. Plettenberg Bay är en kuststad med ett hektiskt strandliv under högsäsongen eftersom många rika Sydafrikaner har sina sommarhus i området. Det finns ett spännande marint liv i området och man kan både se delfiner, sälar och även valar vissa tider på året. Vi åker tillbaka till Knysna i tid för att åka på en båttur i Knysnalagunen.

Boende i Knysna. MåltiderFrukost


Kangogrottorna med fantastiska stalagmiter och stalaktiter.
Kangogrottorna med fantastiska stalagmiter och stalaktiter.

DAG 7
Vi lämnar Garden Route och kusten bakom oss och beger oss inåt land igen. Vägen går genom det vackra Outeniquapasset med fantastiska vyer. Passet byggdes för att underlätta för oxkärrorna och dess tunga transporter. Landskapet blir allt kargare och vi kommer in i halvökenområdet Little Karoo.

Målet för dagen är Oudtshoorn. Vi börjar med att utforska de berömda droppstensgrottorna Cango Caves som är ett nätverk av underjordiska kammare och passager. Några av droppstensformationerna tros vara 150 000 år gamla. Oudtshoorn är även centra för strutsfarmarna i Sydafrika. Vi stannar på en farm där vi får lära oss mer om olika strutsfåglar. Efter lunch checkar vi in på vårt hotell och har resten av dagen för lite vila eller utforskning av området på egen hand.

Boende i Oudshoorn. MåltiderFrukost, lunch och middag

DAG 8
Efter frukosten beger vi oss vidare mot vinlandet och Breede River Valley och Montagu. På vägen stannar vi för en vinprovning (tillval).

Boende i Montagu. MåltiderFrukost och lunch

DAG 9
Efter frukost fortsätter vi vår färd genom vinlandet. Vi passerar områden som Ashton, Robertson och Worcester och kör igenom Huguenot-tunneln för att komma ut på andra sidan bergen och vi befinner oss då i utkanten av Paarl. Stellenbosch, Franschoek och Paarl är kanske de mest kända vinområdena för oss svenskar. Franschoek är dessutom en stad som är känd för sina många kulinariska restauranger.

På eftermiddagen är vi framme i Kapstaden. Staden kallas även ”The Mother City” och Sydafrikas äldsta stad och ligger otroligt vackert mellan Taffelberget och Atlanten. Vi befinner oss i Västra Kapprovinsen som har ett behagligt klimat året om och staden bjuder på många sevärdheter.

Boende i Kapstaden. MåltiderFrukost och lunch


Godahoppsudden

DAG 10
Dagens utflykt går till Godahoppsudden. Vi kör längs Kapstadens strandförorter till Hout Bay där vi åker på en båttur ut till Duiker Island (tillval) – en ö som har blivit hem för tusentals sydafrikanska pälssälar. Vi kommer riktigt nära sälkolonin och kan se hur de ligger på klipporna eller leker i vattnet runt ön. Vi kan dessvärre inte lägga till vid ön eftersom denna är skyddad som naturreservat.

Väl tillbaka på land igen fortsätter vår färd längs kusten ner till Godahoppsudden. Det är en magisk känsla att stå och se ut över havet där inget stör utsikten och man vet att nästa land faktiskt är Sydpolen. Det är här som de två stora världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts.

På vår väg tillbaka mot Kapstaden gör vi ett stopp i Boulders Bay som ligger precis utanför Simons Town. Här har en stor koloni Sydafrikanska pingviner slagit sig ner och tagit stranden i besittning. För att skydda pingvinerna har man byggt gångbroar så att vi kan komma nära utan att störa dem.

Boende i Kapstaden. MåltiderFrukost

DAG 11
På den elfte dagen på vår resa till Sydafrika får man på egen hand tid att utforska Kapstaden. Taffelberget är ett av stadens mest kända landmärken och vi kan starkt rekommendera en tur hit. Detta gör man bäst på morgonen då det oftast är klart väder. Ni kan även välja att åka ut till Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela satt fånge under många år.

Linbanan till Taffelberget och båtarna till Robben Island är mycket väderberoende och därför kan turerna dit inte garanteras i programmet. För den shoppingsugne finns alla möjligheter till att stilla begäret i Waterfront, stadens stora shopping- och restaurangmecka.

Boende i Kapstaden. MåltiderFrukost


Taffelberget utanför Kapstaden

DAG 12
Dagen inleds med ett spännande besök i en av Kapstadens kåkstäder, Khayelitsha, Kapstadens största kåkstad. Här får vi en inblick i hur lokalbefolkningen bor och vi får även en möjlighet att gå en promenad i området. Efter detta tänkvärda besök går färden vidare till vindistriktet och vi besöker Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad. Här finns det tid till att strosa runt i den lilla staden.

Vi kan rekommendera ett besök på Stellenbosch Museum som visar hur man bodde och levde på 1600- till 1800-talet. Stellenbosch är kanske den mest kända staden i vindistriktet. Den grundlades av holländarna på 1600-talet och är av många sedda som Sydafrikas mest pittoreska stad med sina karakteristiska hus byggda i Cape Dutch-stilen.

Boende i Kapstaden. MåltiderFrukost

Dag 13–14 
Då är vår resa till Sydafrika slut och det är dags att lämna detta varierande land och påbörja hemresan mot Sverige. Vi anländer dag 14.

Måltider: Frukost

Vår resa till Sydafrika gör följande stopp.

Filtrera utefter

SKRÄDDARSYDD RESA TILL SYDAFRIKA

Engelsktalande guider

Pris: Mot offert
Avresa: Dagligen