torsdag , 18 juli 2024
Hem » AFRIKA » Resor till Tanzania
  • Ändlösa slätter

  • Kom djuren nära under safarin

  • Möt ursprungsbefolkningen i en Masai by

  • Möt stora djur och ...

  • ... möt små djur

Resor till Tanzania

Resor till Tanzania

Tanzania är ett av de klassiska och mest populära resmålen för safariresor. Landet är beläget strax söder om ekvatorn i östra Afrika, ytan är ungefär dubbelt så stor som Sveriges.
Läs mer om våra olika alternativ för resor till Tanzania i menyn till höger. Vill ni ha något annat? Kontakta oss så hjälper vi mer än gärna till att skräddarsy just för er.

Landet med vidderna

Du åker privat med egen jeep och engelskspråkig guide, boende i högkvalitiva lodger inne i nationalparkerna eller i camper med hög standard. Vill ni, förutom en fantastisk safari bland de vilda djuren, även få en kulturell upplevelse eller att besöka Kilimanjaro, kan ni välja till detta.

Skräddarsydda resor till Tanzania

KULTUR Tanzania har en lång och händelserik historia som går tillbaka flera miljoner år i tiden. Några av de allra äldsta mänskliga lämningarna har hittats i Olduvai Gorge och kan spåras till människoliknande varelser cirka tre miljoner år tillbaka. Utbytet med andra kulturer har varit påtagligt.

Först handeln med Arabien och Persien, sedan var landet en koloni till Tyskland och England. Detta har satt djupa spår i kultur och tradition, som blivit en mosaik med influenser från många olika håll och varierar över landet. Massajerna lever fortfarande kvar i de norra delarna av Tanzania. Det finns också ett folkslag som heter Hadzabe, ett jakt- och samlarfolk. De bor i Lake Eyasiområdet inte långt ifrån den stora nationalparken Serengeti.

Vill du lägga till ytterligare en eller två dagar, finns möjlighet besöka ett kvinnokooperativ för att ta del av deras vardag, besöka en skola eller en farm med olika odlingar, lära dig mer om medicinalväxter samt följa med till de så kallade bushmännen, ursprungsfolket Hadzabe.

På våra resor till Tanzania får du möjlighet att hälsa på i en massajby och besöka människans vagga i Olduvai Gorge.

Resor till Tanzania – Kilimanjaro

Det kända berget är en utslocknad vulkan och sträcker sig hela 5 895 meter över havet. Det är den högsta punkten i Afrika och den höjer sig imponerande över savannen i massajernas land i norra Tanzania. Hela området runt Kilimanjaro är naturskyddat och vi har anordnat många resor till Tanzania för att bestiga berget och uppleva naturen.

Man behöver inte bestiga berget för att göra en sådan här tur, det är ändå fascinerande att komma nära. En bergsbestigning tar 5–6 dagar, det finns olika svårighetsgrader och längder.

resor till tanzania

Höjdpunkter

• Ngorongorokratern

• Besök i Masaiby

• Serengetis Savanner

• Big Five

• Professionella guider

• Sol och bad på Zanzibar

SERENGETI

Serengeti har fått sitt namn efter ”Siringet” som betyder ändlös platt på Masai. Parken är 14.763 kvadratkilometer och består av stora grässlätter i söder, lite längre norrut övergår slätten i Akaciesavann och därefter blir det kulligare och tätare skog i norr.
Här finns gott om djur året om och du har chansen att se de flesta av Tanzanias djur. Den stora migrationen sker i en stor cirkel mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya.
Mer än en miljon gnuer och ett par hundratusen zebror deltar i vandringen efter vatten och det bästa betet.

LAKE MANYARA

Nationalparken är till stor del skogsbevuxen, Manyarasjön är en mineralsjö, en utmärkt plats för flamingos. I parken finns det cirka 380 fågelarter, däribland pelikaner, skarvar och storkar.
Här finns det gott om babianer och även den tätaste populationen av elefanter i Afrika. Parken är känd för sina trädklättrande lejon, dessa är dock svåra att upptäcka i trädens grönska.
Bufflar, flodhästar, giraffer och zebror finns också i parken.

MIKUMI

Mikumi är den lättillgängligaste nationalparken från Dar es Salaam. Landskapet i Mikumi och Mkata slätten påminner om Serengeti i norr. I Mikumi har man möjlighet att se lejon, buffel, flodhäst, Kudusantilopen, zebra och mer än 400 arter av fåglar.

NGORONGORO

I naturskyddsområdet finns den kända Ngorongorokratern. Det är ingen vulkankrater utan ett berg som eroderat och störtat samman till en krater som är 20 kilometer vid och 600 meter djup.
På den platta och öppna bottnen finns ett rikt djurliv. Bland de 20 000 däggdjur som man uppskattar lever här finns bland annat gnuer, zebror, bufflar, elefanter, flodhästar och gaseller.
Här är enda stället i Tanzania där du har chansen att se svart noshörning. Kratern är ett av världens mest rovdjurstäta områden, med rovdjur som lejon, geparder, hyena och med en del tur får du kanske även se en leopard i ett träd.

RUAHA

Ruaha nationalpark har fått sitt namn efter floden som rinner genom parken, Great Ruahafloden. Floran är mycket riklig och man har funnit över 1.650 olika sorters växter. Ruaha National Park, på 20.200 kvadratkilometer, är Tanzanias största nationalpark och inhyser också den största mängden elefanter. Great Ruahafloden är hem för krokodil och flodhäst. Waterbuck, leopard, buffel, reedbuck, vildhund, lejon och hyena kommer ned till dess strandbank för att släcka sin törst. Har man tur ser man både gepard och leopard under dessa båda dagarna i Ruaha.

SELOUS

Selous Game Reserve är Afrikas största viltreservat med mer än fem procent av Tanzanias totala yta. Reservatet har inte så starkt skydd som en nationalpark. Reservatet är döpt efter en brittisk jägare, Frederick Courtney Selous, som tidigt insåg behovet av skydd för viltet. I Selous finns många sjöar, som utgör livlinan för viltet under torrperioden. I parken finns förutom gott om elefant bland annat Lichtensteins koantilop, buffel, sabelantilop och kuduantilop, samt ett mycket rikt fågelliv som arterna turakoer, struts och näshornsfåglar.
Bästa tiden att besöka Selous är juni–november. Under andra delar av året kan områden vara översvämmade eller på annat sätt vara svårframkomliga till följd av regn. Numera finns en väg som knyter samman Selous och Mikumi.

TARANGIRE

Tarangire brukar kallas elefanternas och baobabträdens park. Tarangire är en park med många ansikten och består av inte mindre än nio vegetationsområden, med allt från savann till våtmarker och akacieskog.
Områdena kring Tarangirefloden är utmärkta för att se djur. Exempelvis kan man här se Tarangire är som bäst mellan augusti och november, då det går att se enorma mängder djur. Under övriga tider är parken inte lika djursäker.
För den fågelintresserade är Taranagire utmärkt att besöka, då de många naturtyperna lockar till sig ett brett utbud av fågelarter. Under regnsäsong blir många av vägarna i närheten av floden översvämmade, men ur fågelskådningssynpunkt är det ofta den absolut bästa tiden för ett besök.