torsdag , 18 juli 2024
Hem » CENTRALAMERIKA » Resa i Mayaindianernas fotspår | Guatemala och Belize

Resa i Mayaindianernas fotspår | Guatemala och Belize

Kanske är detta en resa för dig som redan rest i Inkaindianernas fotspår. Eller så är du mer intresserad av Mayaindianerna. Oavsett vilket är detta en resa som har allt. Du kommer att uppleva djungel, grottor, ruiner och pittoreska städer. En resa i två länder som inte är lika kända som sina grannar.

Vi reser med svensk reseledning och engelsktalande guider som alla är specialister på sitt område.

Resa i Mayaindianernas fotspår |
Guatemala och Belize

DAG 1
Ankomst och välkommen till Guatemala! Transfer till vårt hotell i Guatamala City.

Boende: Hotel Panamerican. Måltider: Frukost och lunch

DAG 2
Idag åker vi på en “rättvisemärkt” kaffetur till ett lokalt kooperativ utanför Antigua. Vi besöker några kaffeplantager på vulkansluttningarna där bönderna är organiserade i grupper på 300 medlemmar (män och kvinnor). Vi lär oss hur man rostar, maler och förbereder kaffe på ett traditionellt sätt. Besöket inkluderar lunch hemma hos någon av bönderna. På eftermiddagen kan vi njuta av egen tid i Antigua.

Boende: Hotel El Carmen. Måltider: Frukost, lunch och middag.

DAG 3
Guidad tur i Antigua, med besök på några av höjdpunkterna i denna charmiga stad. Resan fortsätter sedan mot sjön Atitlán, cirka två och en halv timmes körning på Pan-American Highway.

Innan vi anländer till Panajachel, stannar vi och besöker fjärilarnas kupol vid naturreservatet Atitlán. På natten kan vi njuta av stadens bohemiska livsstil.

Boende: Hotel Regis. Måltider: Frukost och lunch

DAG 4
På morgonen träffar vi vår guide och promenerar ner till hamnen för att ta en båt och besöka de tre Maya-städerna runt sjön, Santiago Atitlán, San Pedro La Laguna och San Juan La Laguna.

Santiago är den största staden vid sjön och här besöker vi en ”Maximón”, även kallad San Simón. Det är också värt att besöka den unika kyrkan full av färg och tro. Den andra staden är känd för sin hippiestil och överflödet av turister från hela världen. Den tredje staden är väldigt lugn, och vi besöker ett vävarkooperativ, där kvinnor skapar sina textilier för att ge utbildning och ett bättre liv till sina familjer. Män är organiserade i målarkooperativ som visar sina olika tekniker på Art Galleries. Vi tar sen båten tillbaka till Panajachel.

Boende: Hotel Regis. Måltider: Frukost och lunch

Resa i Mayaindianernas fotspår
Foto från restaurangen vid Ramtzul naturreservat och hotell.

DAG 5
Tidig avresa från sjön Atitlán till naturreservatet Ramtzul. På den långa bussresan kan vi njuta av fantastiska vyer.

Boende: Ramtzul naturreservat. Måltider: Frukost och lunch

Resa i Mayaindianernas fotspår
Högsta vattenfallet i Guatemala finns i Ramtzul naturreservat.

DAG 6
Efter frukost promenerar vi till detta vackra reservat med fantastisk natur och en liten lagun där vi kan bada. Här finns det näst högsta vattenfallet i Guatemala, 45 meter. Att vandra i Ramtzul (måttlig svårighet) tar cirka tre och en halv timme. För denna aktivitet måste vi ta med oss följande saker: vandringskor eller bekväma skor för att promenera i berget, (vissa delar är leriga), kikare, solskyddsmedel, myggmedel, baddräkt och handduk.

På eftermiddagen kommer det att vara möjligt att besöka Quetzal-fågelreservatet. Detta är det nationella universitetets egendom, och de arbetar för att bevara denna art. Det finns också möjlighet att besöka Maya Pocomchí-samfundet, Purulhá.

Om säsongen och timingen är rätt kommer det att vara möjligt att se Quetzal-fågeln under denna vandring. Denna gåtfulla fågel, nationell symbol för Guatemala, anses vara en helig fågel för mesoamerikaner.

Boende: Ramtzul Hotel and Natural Reserve. Måltider: Frukost och lunch

DAG 7
Vi lämnar Ramtzul direkt efter frukosten och åker sedan i fem timmar till Copán Ruinas, med gränsövergång till Honduras. Efter lunchen fortsätter vi för att besöka den arkeologiska platsen Copán (Unescos världsarv) där reseguiden väntar på oss. Här kan vi beundra Copáns unika och komplicerade stenkonst på Stelaes, altare, strukturer, tempel, palats etc. Missa inte Rosalilatunnlarna! På natten kan vi utforska staden Copán Ruinas.

Boende: Hotel Don Udo´s. Måltider: Frukost och lunch

DAG 8
På morgonen finns möjlighet, för dem som vill, att besöka muséet en timma. Därefter fortsätter vi mot Río Dulce och äter lunch vid ankomst. Vid hamnen blir vi hämtade med båt till Hotel Catamaran på ön Catamaran Island.

Boende: Hotel Catamarán. Måltider: Frukost och lunch

DAG 9
Båttur på Río Dulce och dess öar med fåglar. Nu får vi lära oss om mangroveskogarna som är oerhört viktiga för det marina och sötvattens ekosystemet. Vi besöker även spegellagunen, näckrosdammarna etc. Efter båtturen kan vi besöka Garifuna-staden Livingston. Här upplever man toleransen mellan tre olika etniska grupper som samexisterar på denna plats. Efteråt kan vi njuta av lunch med lokal prägel (ingredienserna i det lokala köket är främst: skaldjur, fisk, kokosmjölk och ris och bönor). Efter lunchen har vi tid att på egen hand utforska i denna riktigt karibiska stad. Om man av en slump hör ett lokalt band spelar, kommer vi att njuta av reggae, calypso, afrikanska låtar och punta-rytmer. Efter dessa upplevelser är det dags att åka tillbaka med båt till vårt hotell.

Boende: Hotel Catamarán. Måltider: Frukost och lunch

DAG 10
Idag får vi frukostpaket när vi lämnar hotellet eftersom vi startar tidigt på morgonen. Först en båtresa och sen en bussresa till Tikal nationalpark. Här finns den största av Maya-civilisationens antika ruinstäder. Vid ankomst kan vi njuta av denna magnifika arkeologiska plats som 1969 upptogs som världsarv av Unesco. Dess tvillingpyramider, altare, bollspelsbanor, torg, akropolis, observatoriet och alla tusentals byggnadsverk är tysta vittnen till den stora metropolens historia. Tikal betyder ” Plats för röster” på Maya Itzá-språket. Det finns ingen annan plats som Tikal, så det är ett måste att besöka på vår resa.

Vi lär oss också den nya teknik som används för att upptäcka ännu mer av denna metropol. Förutom arkitektur kan man uppleva många vilda djur som till exempel, coatis (tvättbjörnsliknande), agoutis (marsvinsliknande), gråräv, 723 fåglarter, vrål- och spindelapor, jaguar, pumor, ozelot och amfibier. Efter denna rundtur tar guiden er till pyramiden ”Lost World” för att observera solnedgången från detta astronomiska observatorium och se hur djungeln sover och hur nattdjuren vaknar.

OBS! Ta era ficklampor eller strålkastare för den här upplevelsen. Till sist åker vi tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

Boende: Jaguar Inn. Måltider: Frukost och lunch

Resa i Mayaindianernas fotspår
En av alla ruiner vid Xunantunich.

DAG 11
Vår guide möter upp på hotellet och vi åker mot Melchor de Mencos gränsen. Väl i Belizemöter möter en lokal reseguide och chaufför upp och tar oss mot fornlämningen Xunantunich. Vi kommer dit med båt över floden Cranked och buss den sista biten. När vi är klara här åker vi till vårt hotell i San Ignacio. Belize är det enda landet i Centralamerika där engelska är det officiella språket. Väl i San Ignacio kan vi njuta av staden eller helt enkelt koppla av på vårt hotell. Vår guide kan ta oss till en lokal restaurang i stan för att äta middag.

Obs! Under gränsövergången och inreseprocessen kan vår guide göra pappersarbeten för oss, men på den beliziskasidan måste vi ta med vårt eget bagage och göra inreseprocessen personligen.

Boende: Midas hotell. Måltider: Frukost och lunch

Resa i Mayaindianernas fotspår
San Ignacio, Belize, en pittoresk liten stad.

Resa i Mayaindianernas fotspår
På väg in i grottorna.

DAG 12
Tidig frukost på hotellet, missa inte de berömda Fry Jacks (friterad mjöltortilla fylld med bönor, ägg och olika ingredienser efter din smak). Vår guide hämtar oss för att besöka grottorna i Barton Creek. Resan tar ungefär en timme och när vi kommer till besökscentret får vi instruktioner för att kunna promenera genom djungeln och grottorna. I grottorna hittar vi pre-columbianska artefakter. Dessa grottor är så kallade våta grottor, så var beredd med följande tillhörigheter: Vatten, badkläder, solskydds- och insektsmedel. Vi får låna skor.
Obs! Det är förbjudet att fotografera i grottorna. Efter besöket i grottorna serveras vi en typisk belizisk lunch.

Vi återvänder till Belize City, där vi tar en vattentaxi till Caye Caulker, vilket tar cirka en timme. Den sista vattentaxin avgår kl 16.30. Promenera och koppla av på denna paradisiska ö. Här kan vi njuta av den vita sandstranden och träffa nya vänner i de olika barerna som ligger vid vattnet. Beliziska öar är kända för sina avslappnande dagar och festkänsla på natten.

Boende: Hotel Plaza. Måltider: Frukost och lunch

Resa i Mayaindianernas fotspår
Snorkling vid Hol Chan marinreservat, Caye Caulker

DAG 13
En dag för snorkling, vi gör oss redo för äventyr! På reseföretagets kontor får vi utrustning som snorkel, fenor och flytväst. Företaget vi väljer är ansvarsfullt, de är rädda om miljön och matar inte hajarna eller andra marina arter! Vi åker ut med segelbåt mot Hol Chan Marine reservatet. Här får vi uppleva en stor mångfald av marina djurarter som till exempel stingrockor, hajar, ålar, snappers, sjöstjärnor och sköldpaddor.

Under dagen serveras alkoholfria drycker och en belizisk lunch. Dagen avslutas på Caye Caulker lagom för att njuta av solnedgången på denna charmiga ö.

Boende: Hotel Plaza. Måltider: Frukost och lunch

DAG 14
Denna dag tillbringar vi på egen hand. Man kan njuta av dagen genom att vila eller helt enkelt, göra olika aktiviteter, här några exempel på saker man kan göra:

 • Besök dess intressanta mynning (lokala företag kan ta dig dit med båt).
 • Gå till Lazy Lizard split för att få nya vänner, simma i havet.
 • Det finns företag som hyr Scooba dykutrustning, kajaker, jetskies etc.
 • Ta en vattentaxi för att åka till Ambergries Caye (ön San Pedro)
 • Vila, det finns gott om restauranger och barer att spendera lite tid på.
 • Om du är mer äventyrlig är det möjligt att ta en helikopter och ta en dagsutflykt till det berömda Blue Hole.

Boende: Hotel Plaza. Måltider: Frukost, lunch och middag

DAG 15
Sista dagen och vi återvänder till Belize City genom att ta vattentaxi för vidare transport till flygplatsen.

Måltider: Frukost och lunch

Datum och priser

Gruppresor

Grupp: 8–18 personer
Pris/person:
42 500 kr
Avresa: 18 november 2020
Antal dagar: 15
Reseledare: Svensktalande
Guider: Engelsktalande
Ingår:

 • Måltider enligt program
 • Flyg tur/retur Skandinavien
 • Transporter och inrikesflyg
 • Del i dubbelrum (turistklass)
 • Utflykter och inträden enligt program

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks
 • Dryck
 • Lokal flygplatsskatt och eventuellt visum

Skräddarsydda resor

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.