torsdag , 30 maj 2024
Hem » AFRIKA » Botswana
  • Botswana - ett oförglömligt äventyr i det vildaste och mest ursprungliga Afrika

  • Det finns gott om elefanter i Chobe nationalpark

  • Leoparden spanar efter lunch

  • En urgrävd träkanot glider fram på Okavangodeltat

Botswana

Safari i Botswana är ett oförglömligt äventyr i det vildaste och mest ursprungliga Afrika. Victoriafallen gör att resan får en dundrande start innan vi får uppleva kontrasten i Botswana som både har öken och grönskande våtmarker.

Läs mer om våra olika alternativ i menyn till höger. Vill ni ha något annat? Kontakta oss så hjälper vi mer än gärna till att skräddarsy just för er.

Med Viktoriafallen

En safari i Botswana blir oförglömlig med den stora djurrikedomen i Okavangodeltat, Linyanti, det storslagna Victoriafallen och möjlighet att besöka Kalahariöknen. Victoriafallen, som är beläget i floden Zambesi mellan Zimbabwe och Zambia, är ett av världens största vattenfall.

Okavangodeltat
Det är få platser i världen som erbjuder bättre och vackrare safari än Okavango. Deltat, som är världens största inlandsdelta, skapas av sötvatten som rinner in norrifrån och svämmar över öknen i otaliga större och mindre vattendrag. Här finns även några av de största elefanthjordarna. Trots den täta vegetationen ser man många djur.

Linyantiregionen
Landskapet är torrare och mera öppet än Okavango och välkänt för sina elefanter, bufflar, giraffer och flodhästar, vilka finns i stora mängder. Linyanti är också känt för sina flodhästjagande lejon.

Kalahariöknen
Kalahariöknen är ingen riktig öken utan det faller regn varje år under sommaren. Då förvandlas de uttorkade slätterna till gröna ängar och det bildas grunda sjöar som de vilda djuren dras till. Denna vildmark upplevs genom gamedrives i fyrhjulsdrivna jeepar men även korta vandringar under trygga former. Möjlighet finns att träffa sanfolket, som visar hur de överlever i öknen.

DAG 1
Avresa från Sverige


DAG 2
Victoriafallen
Vi anländer till Victoria Falls och checkar in på vårt hotell. På sena eftermiddagen åker vi ut på en solnedgångskryssning på Zambezifloden. Här får vi chansen att se några av djuren och fåglarna som lever i Victoria falls nationalpark samtidigt som vi kan njuta av en god drink.

DAG 3
Victoriafallen
Efter frukost upptäcker vi varför Victoria fallen är en av de sju naturunderverken i världen på en guidad tur till fots. Det dramatiskt vackra fallet har ett öronbedövande vrål och spray som sträcker sig mot himlen, detta gör att det lokala namnet faller naturligt: Mosi-oa-Tunya- Den dundrande röken. Efter fallen beger vi oss till en hantverksmarknad där vi kan kolla och köpa hantverk av lokalborna. Resten av dagen spenderar ni på egen hand.

DAG 4
Chobe nationalpark
Efter frukost åker vi till Chobe nationalpark, där strövar vilda djur fritt i överflöd och mångfald. Här finns det gott om elefanter och det finns hjordar av buffel, puku, letjevattenbock, bushbock och kudu. Andra djur som också påträffas i nationalparken är lejon, leopard, vilthund, sobel och roanantilop. På eftermiddagen åker vi en solnedgångskryssning längs nationalparken för att uppleva de arter som lever längs floden Chobes strand.

DAG 5
Makgadigadi Pans nationalpark
Strax före soluppgången åker vi ut i en öppen bil in i Chobe nationalpark för en gamedrive. Efter frukost åker vi söderut till Makgadikgadi pans som är en av de största ”saltdammarna” i världen.  Denna ”pan”, som egentligen är flera stora, består enbart av salt, lite klippor och baobabträd och här lever få djur och växter förutom under regnperioden. På eftermiddagen åker vi på en naturtur där vi upplever detta fantastiska geologiska fenomen.  Det finns ingen civilisation i närheten och därmed inga lampor eller ljud.

DAG 6
Moremi Game park
Efter en tidig frukost åker vi till Maun, här tar vi oss vidare till Moremi Game park, ett område vi kommer undersöka under de närmsta två dagarna. På vägen till vår lodge, som vi kommer nå på sena eftermiddagen, spanar vi efter de vilda djuren. Parken täcker ungefär en tredjedel av hela Okavangodeltat och med sina gigantiska mopane skogar och öppna vidder i Khwai flodslätt utgör det en vacker kontrast. På kvällen avnjuter vi en trerättersmiddag och somnar gott till ljudet av naturen.

DAG 7
Moremi Game park
Vi ger oss ut på en morgon gamedrive efter frukost i jakt på rovdjur. Moremi är ett naturskönt område med mängder av fåglar, djur och växter. Vi äter lunch på lodgen och ger oss ut igen på eftermiddagen för att spana efter de djur som vi inte ännu stött på.

DAG 8
Kalahariöken
En tidig morgon gamedrive tar oss ut ur parken och tillbaka till Maun, där vi reser via Ghanzi och Kalahariöknen i Namibia. Vår lodge ligger i ett privat naturreservat i den röda sanden i Kalahari och är en miljö där sällsynta djur som t.ex. öronhund, honungsgrävling samt det nattliga jordsvinet håller till. I tusentals år har Kalahariöknen varit det traditionella hemmet för den legendariska Bushmanen som vi kommer träffa imorgon. Resten av dagen spenderar vi efter eget val, antigen kopplar ni av vid poolen eller kan ni bege er ut på ännu en gamedrive.

DAG 9
Windhoek
På förmiddagen lär vi oss om olika växter och djur som finns i öknen genom att gå med bushmän på en vandring. Vi får insikt i de jaktmetoder, traditioner och andra färdigheter för överlevnad som bushmännen fortfarande utövar än idag. Vi reser tillbaka till Windhoek via Gobabis för avresa tillbaka till Sverige.

SKRÄDDARSYDD

Engelsktalande guider

Pris: Mot offert
Avresa: Dagligen
Antal dagar: 9
Länder: Botswana och Zimbabwe