torsdag , 30 maj 2024
Hem » AFRIKA » Etiopien

Etiopien

Denna resan tar dig med för att lära känna Etiopiens folk och kultur bättre. Vi får träffa många olika folkslag och lära oss om deras fascinerande traditioner, seder och spännande historia.

Det äkta Afrika

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades.

Etiopien är till yta nästan lika stor som Sverige, Norge och Finland tillsammans.

I söder finns storslagen natur, färgstarka människor och en del djurliv som zebror, olika slag av antiloper samt ett intressant fågelliv.

Den bästa tiden att åka är mellan november och mars.

DAG 1

Ankomst till Addis Abeba.

DAG 2

Efter en god frukost tar vi en lugn förmiddag för att kunna vila ut så vi är redo för en spännande och intressant resa. Vi går på en stadsrundtur i Addis Abeba där vi besöker bland annat Sankt George kyrka där Haile Selassie kröntes och etnografiska museet.

På kvällen kan vi rekommendera en av Addis fantastiska restauranger.

DAG 3

Nu börjar resan söderut där vi ska börja med att besöka två historiska platser, klippkyrkan Adadi Mariam och Tiya stenarna från 1400–talet.

Kyrkan är uthuggen ur klipporna på 1200–talet men på 1600–talet fylldes den igen och glömdes bort. På 1800–talet upptäcktes den igen och restaurerades och idag används den aktivt av lokalbefolkningen. Tiya stenarna är ett arkeologiskt intressant område med 36 resta stenar och stenmonument.

Vi fortsätter till Guraghefolkets region, Arbaminch. Nu får vi möjlighet att besöka deras byar och komma i kontakt med deras kultur.

DAG 4

På morgonen åker vi till Chencha där vi besöker dorzefolkets byar och lär oss mer om deras traditioner. På eftermiddagen ska vi spana efter Afrikas största krokodil som blir cirka 6 meter lång. Vi tar en båttur i Charmosjön där det även finns flodhästar och många fåglar.

I Nechisar nationalpark åker vi på en kort gamedrive för att se det Etiopiens vilda djurliv med zebror, kuduantilop och dik-dikantiloper. Vi återvänder till Arbaminch efter en spännande dag.

DAG 5

Nästa mål är Jinka, här lever folket traditionellt enligt urgamla seder och mycket speciella sätt att utsmycka sig på. Under dagen kan vi bekanta oss med de olika folkslagen Konso, Derase, Tzemay, Ari och Benna.

En Konsoby får ett besök av oss där får vi lära oss om deras seder och liv.

DAG 6

Ett besök i Mago nationalpark gör att vi får se många vackra fåglar och antiloper. Under dagen passar vi även på att besöka nomadfolket Mursi.

De är kända för att för skönhetens skull förstora läpparna på ett speciellt sätt. Den afrikanska kvällen avnjuter vi i Jinka.

DAG 7

Runt Jinka hittar vi storslagen natur och intressanta byar. Under en heldag tar vi och utforskar området.

DAG 8

Idag, torsdag, är det marknadsdag i Keyafer. Vi besöker den färgstarka marknaden innan vi får träffa Hamerfolket och lära oss om deras sätt att leva och se deras traditionella danser.  Målet för dagen är Turmi där vi äter gott innan en god natts sömn.

DAG 9

Karofolket visar oss hur de på ett intressant sätt dekorerar hela sin kropp. Vi tar oss över Omofloden med små båtar samtidigt som vi njuter av den vackra naturen och vyerna.

Även idag besöker vi Hamerfolket som har speciella bröllopsceremonier och ibland tävlar med tjurar.

DAG 10

Idag åker vi till en dimekaby för att shoppa på den vackra lördagsmarknaden och har vi tur får vi även vara med på Hamerfolkets evangadidans.

DAG 11

Idag korsar vi Weytofloden för att ta oss till Arba minch som är södra Etiopiens näst största stad. Staden är egentligen två städer. Uppe på en kulle på 1.600 meters höjd ligger Shecha och fyra kilometer bort, 200 meter längre ner, ligger Sikela på 1.400 meters höjd, tillsammans är de Arba Minch. ”Arba Minch” betyder ”fyrtio källor” på amarinja och staden är döpt efter de många varma källor som ligger utspridda i landskapet runtomkring.

Arba Minch ligger vid fötterna på de 4000 meter höga Guge Mountains, som löper i nord-sydlig riktning väster om staden. På vägen dit träffar vi Erborefolket som är kända för sina terrassodlingar.

DAG 12

Idag kör vi vidare till Awasasjön i Rift Valleydalen, här lever Wolayta och Sidamofolken. Nästa mål för dagen är Langanosjön som är en vacker sjö och dessutom den enda bilharziafria sjön vilket gör att det går att bada och prova på vattensporter här.

DAG 13

Förmiddagen spenderas på egen hand i Langano innan vi kör till Addis Abeba där vi på kvällen äter en avslutningsmiddag med etiopisk dans innan det är dags för transfer till flygplatsen för att ta flyget hem till Sverige eller väljer ni till en resa till de norra delarna i Etiopien.

TILLVAL 1

DAG 14

Resan i de norra delarna av Etiopien börjar med att vi tar flyget till Bahir Dar vid Tanasjön. Vi åker till vattenfallen vid Blå Nilen för att kolla på de mäktiga fallen. Efter en god lunch beger vi oss ut på Etiopiens största sjö Lake Tana på en båttur.

På en av öarna hittar vi den fina kyrkan Ura Kidane Mehret med sina vackra målningar.

DAG 15

Den historiska staden Gondar ligger cirka fyra timmar norrut där vi under eftermiddagen besöker bland annat Debre Birhan Sellasiekyrkan, drottning Mentewabs palats och kung Fasiladas bad.

DAG 16–17

Det som beskrivs som världens åttonde underverk besöker vi nu, klippkyrkorna i Lalibela. Det är en arkeologisk plats beläget på höglandet cirka 2.600 meter över havet. Lalibela är en stad i norra Etiopien, och är en av landets heligaste städer. De berömda kyrkorna är uthuggna direkt ur klippan och idag är där, precis som förr, religiösa aktiviteter.

Förutom kyrkobyggnaderna finns även en mängd uthuggna grottor, tunnlar, krypter och gångstigar och igenom området löper den konstgjorda floden Yordannos. År 1978 upptogs klippkyrkorna på Unescos världsarvslista.

DAG 18

Flyg till Addis Abeba där hemfärden startar.

TILLVAL 2

Besök en lokal hjälporganisation i Addis Abeba.

SKRÄDDARSYDD

Engelsktalande guider

Pris: Mot offert
Avresa: Dagligen
Antal dagar: 14
Länder: Etiopien

Krokodil