torsdag , 18 juli 2024
Hem » AFRIKA » Höjdpunkter i södra Afrika

Höjdpunkter i södra Afrika

Denna resa vänder sig till resenären som vill uppleva det verkliga djurlivet i ett område med Afrikas största kvarvarande bestånd av savanndjur i en fantastisk kombination med en av världens vackraste storstäder – Kapstaden i Sydafrika.

På resan hinner vi med att besöka hela fyra länder och bor bekvämt under hela resan. Vi har valt att inkludera många aktiviteter under resans gång och därtill gett möjlighet för några avkopplande dagar antingen i Kapstaden eller med några sköna dagar med sol och bad i Moçambique.

DAG 1 Avresa från Sverige

Vi lämnar Sverige och flyger mot Sydafrika.

DAG 2 Ankomst till Victoriafallen i Zimbabwe -Botswana

På morgon landar vi i Johannesburg – det stora navet för all flygtrafik i södra Afrika och byter flyg till Victoriafallen. Väl framme i Zimbabwe känner vi direkt att vi är i det verkliga Afrika. Vi möts av våra chaufförer som tar oss direkt till de stora fallen.

Victoriafallen eller  Mosi-oa-Tunya – Den dundrande röken – som lokalbefolkningen kallar det, är ett av de största vattenfallen i världen. Fallet ligger i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och är ca 1,6 km brett. Den brittiske upptäcktsresanden David Livingstone besökte platsen 1855 och uppkallade fallen Victoria Falls efter den engelska drottningen Victoria. Fallet upptogs 1989 på Unescos världsarvslista.

Beroende på mängden regn som fallit variera mängden vatten i fallen men ofta kan man se sprayet från fallen redan från flyget. Detta innebär även att man kan bli rejält blöt under vandringen längs fallen så en regnponcho och vattenskydd till kamerautrustning kan vara på sin plats. Efter vår sightseeing lämnar vi den lilla staden Victoria Falls bakom oss och kör vidare mot Botswana. Resan till lodgen tar ca 2 timmar och vi kommer att passera gränsen mellan Zimbabwe och Botswana på vår väg och klara av gränsformaliteterna.

Vi äter välkomstmiddag på vår lodge där reseledaren berättar om de spännande dagarna som vi har framför oss.

Efter en lång dags resa sover man gott med de spännande ljuden från bushen som bakgrundskuliss.

DAG 3 Chobe nationalpark

Idag ger vi oss ut på vår första safaritur sk game drive. Den tidiga safarituren börjar vid soluppgången ca klockan sex på morgonen. Det är i gryning och skymning som djuren är som mest aktiva för att undvika den värsta hettan under dagen.

Vi har en professionell guide med oss en sk ranger som berättar om vad vi ser och hör längs vår färd.

Det finns inga garantier för vilka djur vi får se men beroende på djurtätheten i området brukar det vara en alldeles fantastisk upplevelse där man vanligen får se olika antiloper, apor och ofta även elefant då Chobe National Park har mer än 110 000 elefanter.

Det kan vara rätt svalt både på morgonen och eftermiddagen och vi rekommenderar att man tar med en vindtät jacka eller en fleece då safariturerna körs i öppna fordon.

Vi är tillbaka på lodgen där en riklig frukost är uppdukad och denna smakar extra gott efter några timmar ute i bushen.

Mitt på dagen serveras en lätt lunch och fram mot eftermiddagen ger vi oss ut på ännu ett äventyr – denna gången åker vi på en båttur på Chobe-floden. Vi är åter tillbaka på lodgen i tid för middagen.

Dag 4 Chobe nationalpark

Efter frukost är det dags att besöka en Afrikans landsby och dessutom ännu ett nytt land – nämligen Namibia. Lodgen samarbetar med de lokala byarna i området och vi får en närmre inblick i hur man lever ute i de traditionella byarna. Precis som på många andra håll i Afrika är man beroende av vad jorden har att ge och att familjerna i området samarbetar över gränserna.

Vi äter lunch på lodgen innan vi ger oss ut på en game drive senare på eftermiddag.

Dag 5 Chobe nationalpark

Halva dagen är avsatt till en längre morgon-game drive där vi äter frukost ute i bushen. Detta ger oss ännu en chans att uppleva djurlivet på närmare håll.

Under eftermiddagen kopplar vi av innan vi åker på en sista middag på floden.

DAG 6 Chobe nationalpark

Vi hinner med en sista game drive innan frukost. Därefter är det dags att packa väskorna och bege oss tillbaka till Victoria Falls flygplats för att flyga till Johannesburg och därifrån vidare till Kapstaden. Vi ankommer till Kapstaden framåt kvällen där vi checkar in på vårt hotell.

Kapstaden – även kallad ”The Mother City” – är Sydafrikas äldsta stad och ligger otroligt vackert mellan Taffelberget och Atlanten. Vi befinner oss i Västra Kapprovinsen som har ett behagligt klimat året om och staden bjuder på många sevärdheter.

DAG 7 Kapstaden. Utflykt till Godahoppsudden

Vi kör längs Kapstadens strandförorter till Hout Bay där vi åker på en båttur ut till Duiker Island – en ö som har blivit hem för tusentals sydafrikanska pälssälar. Vi kommer riktigt nära sälkolonin och kan se hur de ligger på klipporna eller leker i vattnet runt ön. Vi kan dessvärre inte lägga till vid ön eftersom denna är skyddad som naturreservat.

Väl tillbaka på land igen fortsätter vår färd längs kusten ner till Godahoppsudden. Det är en magisk känsla att stå och se ut över havet där inget stör utsikten och man vet att nästa land faktiskt är Sydpolen. Det är här som de två stora världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts.

På vår väg tillbaka mot Kapstaden stannar vi för att äta lunch innan vi gör ett stopp i Boulders Bay som ligger precis utanför Simons Town. Här har en stor koloni Sydafrikanska pingviner slagit sig ner och tagit stranden i besittning. För att skydda pingvinerna har man byggt gångbroar så att vi kan komma nära utan att störa dem.

DAG 8 Kapstaden. Heldagstur till kåkstad, vinlandet samt avskedsmiddag

Dagen inleds med ett spännande besök i en av Kapstadens kåkstäder – Langa. Här får vi en inblick i hur lokalbefolkningen bor och vi får även möjlighet att besöka ett lokalt projekt i statsdelen. Projektet utbildar ungdomar i olika hantverk för att hjälpa dem vidare i livet. Överskottet för projektet går till att hjälpa barn i området med bl a skolavgifter.

Efter detta tänkvärda besök går färden vidare till vindistriktet och vi besöker Stellenbosch – Sydafrikas näst äldsta stad. Här kommer vi att äta lunch innan vi får möjlighet att provsmaka ett antal av de goda vinerna och bl a höra om den speciella Pinotage-druvan.

Stellenbosch är kanske den mest kända staden i vindistriktet. Den grundlades av holländarna på 1600-talet och är av många sedda som Sydafrikas mest pittoreska stad med sina karakteristiska hus byggda i Cape Dutch-stilen.

På kvällen är det dags att äta en avskedsmiddag tillsammans i Kapstaden.

DAG 9 Kapstaden. På egen hand

Under förmiddagen finns det tid att utforska Kapstaden på egen hand innan det är dags för hemresa. Taffelberget är ett av stadens mest kända landmärken och vi kan starkt rekommendera en tur hit. Detta gör man bäst på morgonen då det oftast är klart väder.

Man kan även välja att åka ut till Robben Island – fängelseön där Nelson Mandela satt fånge under många år.

Linbanan till Taffelberget och båtarna till Robben Iland är mycket väderberoende och därför kan turerna dit inte garanteras i programmet.

För den shoppingsugne finns alla möjligheter till att stilla begäret i Waterfront – stadens stora shopping- och restaurangmecka.

DAG 10

Hemkomst

SKRÄDDARSYDD

Engelsktalande guider
Pris/person:Kontakta oss
Avresa:Dagligen
Antal dagar:10
Länder:Sydafrika, Zimbabwe, Botswana och Namibia
Resor till Afrika
Resor till Sydafrika
Jag vill veta mer!