torsdag , 18 juli 2024
Hem » SYDAMERIKA » Resa till Peru och Bolivia | Andernas pärlor
 • Enorma vidder vid världens största saltöken i Bolivia

 • Solön i Bolivia, här tillbringar vi en heldag och insuper vyerna

 • Ett besök på de flytande vassöarna i Titicacasjön i Peru

 • Maccu Pichu - en upplevelse man aldrig glömmer

 • En peruansk flicka med sin alpacka utanför Cusco

Resa till Peru och Bolivia | Andernas pärlor

På denna storslagna resa till Peru och Bolivia får du chans att lära känna Sydamerikas fattiga och lite okända pärla Bolivia samt det kanske mer välkända Peru. I denna del av världen har ännu inte turistnäringen satt sina spår, och du möts av mycket vänliga, äkta och otroligt vackra länder. Resor till Andernas pärlor är något ut över det vanliga.

Peru var en gång hjärtat i det mäktiga Inkariket och idag bär landet det arkeologiska arvet högt. Störst och mest känd bland landets många sevärdheter är utan tvekan inkastaden Machu Picchu, vackert belägen i Andernas regnskogsområde. Vår rundresa till Peru bjuder på många mäktiga upplevelser.

Livet går sin gilla gång i de många indianbyarna och varken befolkningen eller ländernas oförstörda skönhet lämnar någon oberörd. Vi börjar resan i Bolivia som bjuder på en av världens mest varierade naturtyper och artrikedom. Från Andernas högplatå med världens största saltöken Salar de Uyuni till den azurblå Titicacasjön. Vidare till Amazonas djungelområde möter man vänliga leenden och en svårslagen naturskönhet.

Resa till Peru och Bolivia | Andernas pärlor

DAG 1  
Idag påbörjar vi vår resa till Peru och Bolivia och lämnar Sverige bakom oss för ett tag.


Rundresa Bolivia
Med utsikt över Sucre.

DAG 2 
Under förmiddagen ankommer vi till den vita staden, Sucre. Sucre är Bolivias andra huvudstad och ligger på 2.700 meters höjd över havet. Idag mjukstartar vi resan med en guidad tur i Sucre för att lära känna staden, vi besöker bland annat ett textilmuseum, frihetshuset, en vacker park och utsiktsplats.

Boende i Sucre. MåltiderLunch och middag


Resa till Bolivia
En av många vackra byggnader i Sucre.

DAG 3 
I Sucre kommer vi att bekanta oss närmare med staden genom en rundtur med besök på en marknad och en kyrkogård. Därefter är det en ledig eftermiddag att spendera i staden som är byggd i kolonialstil och är av bolivianerna själva utnämnd till den vackraste staden i Bolivia.

Boende i Sucre. MåltiderFrukost

DAG 4 
Vi tar bussen till Tarabuco marknad, där du möter den bolivianska indiankulturen på nära håll. Vi blir guidade runt på den marknaden och får chansen att se hur den lokala befolkningen gör sina inköp för veckan. Marknaden är verkligen till för lokalbefolkningen. Då turisterna inte kommit i så stor utsträckning till Bolivia ännu är här inte mycket turister.

Eftermiddagen spenderas på egen hand eller för de som vill, följa med på en tur i dinosauriernas spår (tillval). I ett kalkbrott utanför staden har det hittats spår efter dinosaurier, nu finns det en park där vi både får se spåren och fullstora modeller av dinosaurier.

Boende i Sucre. MåltiderFrukost och lunch


Resa till Bolivia
Världens högst belägna stad, Potosí, finns i Bolivia.

DAG 5 
På bussresan till Potosí (cirka tre timmar) njuter vi av naturens skönhet samtidigt som vår guide berättar om Bolivia. Potosí är upptagen på Unesco:s världsarvslista och är världens högst belägna stad, på 4.090 meter över havet. Det är svårt att inte förälska sig i denna mysiga plats.

Vi bekantar oss med Potosí genom en rundtur där vi bland annat besöker Santa Theresa klostret. Det finns gott om tid att på egen hand utforska staden och kan då bland annat göra ett besök på Casa de la Moneda, som beskriver en del av Bolivias historia.

Boende i Potosí. MåltiderFrukost, lunch och middag


resa till bolivia
Lamadjuren är både vackra och skoj att titta på.

DAG 6  
Förmiddagen är fri för egna upptäckter, kanske besöker ni silvergruvan? På bergssluttningen strax ovanför Potosí ligger den välkända silvergruvan, där silver brutits sedan 1500-talet. Staden Potosís historia inleddes redan år 1544 då indianen Diego Huallpa upptäckte silver i området.

Året efter grundades staden till den spanske kungen Carlos V ära. Utgrävningarna lät inte vänta på sig, och den första sändningen av silver skickades till Spanien. Silvergruvan i Potosí är fortfarande i bruk och drivs idag som ett kooperativ. Det är en hård verklighet för gruvarbetarna och trots den långa gruvtraditionen har förhållandena endast marginellt förbättrats sedan gruvan startades. Om ni vill kan ni boka en tur under jord för att själv få se och uppleva gruvarbetarnas vardag.

Efter den lediga förmiddagen fortsätter vi vår resa med buss söderut mot Uyuni (cirka fyra timmar). Naturen är fortsatt vacker och bland annat får vi för första gången under resan se lamadjur och eventuellt vicunja som är ett vilt lamadjur med mycket kort päls. Vi stannar till och tar bilder av en stor gräsplatå med tusentals lamadjur. Vår guide berättar under resan om vad vi ser och om Bolivia.

Boende i Uyuni. MåltiderFrukost och lunch


Resa till Bolivia
Med Jeep ut i saltöknen vilket ger en magisk upplevelse.

DAG 7 
Nu följer några dagars jeeptur ut i vildmarken! Här finns det få boende, restauranger och människor. Det väntar nu fantastiska och varierande upplevelser på hoppiga vägar, som är olikt något annat!

Vi börjar med att uppleva Salar de Uyuni, världens största saltöken. Likt ett fantasilandskap breder högplatån ut sig på cirka 3.600 meters höjd och ser ut som en isbeklädd vintersjö. Vi utforskar det enorma vita saltlandskapet genom en jeeptur.

I det vidsträckta saltområdet finns flera vackra öar insprängda. Växtligheten består till stor del av höga kaktusar, som trotsar den ogästvänliga jordmånen. Saltlandskapet, som är 10.580 kvadratkilometer stor, är beviset för att området en gång varit plats för ett inlandshav. Vi äter lunch från en av ”öarna” mitt i öknen.

Boende i Saltöknen. MåltiderFrukost och enklare middag som lagas på plats


Resa till Bolivia
Flamingos i Laguna Colorada, den färgade sjön i Bolivia.

DAG 8  
När vi är mätta på salt styr vi Jeepfärden vidare söderut genom ett fantastiskt landskap, mot Laguna Colorada i det sydvästra hörnet av Bolivia. Turen tar oss med till fantastiska platser men som höjdpunkt är den vackra röda sjön Laguna Colorada med tusentals flamingos. Namnet betyder översatt ”den färgade sjön”, och sjöns annorlunda färg kommer genom de röda algerna som finns i vattnet.

Färden fortsätter till 5.000 meter över havet och en plats med vulkanisk aktivitet. Här ser vi hur det bubblar ur marken i stora lergrytor mitt i ett ökenliknande landskap. Även detta område var en gång en del av det stora inlandshavet.

Boende i Villamar. MåltiderFrukost, picknick lunch och enklare middag som lagas på plats

DAG 9 
Idag är sista dagen vi åker på en Jeeptur och dagens höjdpunkt är den svarta sjön, Laguna Negro. Vi besöker även vackra stenformationer som liknar raukar och landskapet runt om är väldigt fascinerande och vackert. Vi avslutar med att köra tillbaka till Uyuni.

Boende i Uyuni. MåltiderFrukost, picknick lunch

DAG 10 
På vår rundresa till Peru och Bolivia tar vi flyget på morgonen norrut mot Rurrenabaque och Madidi nationalpark som är en del av Amazonas stora regnskogsområde. Kontrasten är total när man stiger av planet i den lilla orten, från det mycket karga Uyuni till Amazonas gröna landskap.

I Madidi finns en mångfald djurarter varav många tyvärr är utrotningshotade. Något av det mest imponerande med parken är att den är hem för mer än 1.100 olika fågelarter. Det är en ansenlig mängd, men tyvärr är de inte alltid lätta att få syn på.
Turen ut i Amazonas startar med en längre båttur på floden Rio Beni, som tar oss till vårt boende, som slingrar sig genom regnskogen. Ofta reser sig skogen upp på bergssluttningarna, ha kameran redo för vackra motiv som passeras på färden.
Genom en vandring i regnskogen kommer vi nära fåglar och apor, även om de är svårupptäckta. På kvällen har vi möjlighet att besöka en indianby, där invånarna fortfarande lever som de gjort under väldigt lång tid.

Boende i Madidi. MåltiderFrukost, lunch och middag


Resa till Peru och Bolivia
Kapibarer är världens största gnagare och finns i nationalparken Madidi.

DAG 11  
Dagen börjar med att vi tar oss mot nästa boende med en båttur där vi spanar efter kapibarer som är världens största gnagare, tapir, jaguar och apor.

Äventyret i regnskogen fortsätter och dagen spenderas med att tillsammans med en guide uppleva alla skogens ljud och förhoppningsvis upptäcka många djur- och växtarter. Bland annat görs ett besök på ”Papegojklippan” där olika slags papegojor har sin hemvist.

På kvällen görs en ”nattvandring” i regnskogen för att få chans att se de nattaktiva djuren.

Boende i Madidi. MåltiderFrukost, lunch och middag


Resa till Bolivia
Vilda djur av många slag kan vi se och uppleva i nationalparken Madidi.

DAG 12 
I gryningen tar vi en båttur för att få se de morgonpigga djuren och framförallt många vackra fåglar. Vi tar en sista vandring i den vackra regnskogen och passar på att fiska i floden.

Boende i Rurrenabaque. MåltiderFrukost och lunch


rundresa Peru
På plats i Cusco med många vackra byggnader.

DAG 13 
Vi tar flyget till den gamla Inkahuvudstaden på 3.400 meters höjd, som med sina charmiga gränder fått epitetet Sydamerikas vackraste stad. En guidad tur i Cusco tar oss med på ett besök i Soltemplet, katedralen samt en vandringstur runt större delen av staden för att höra dess fascinerande historia.

Boende i Cusco. MåltiderFrukost och lunch

DAG 14 
Egen dag i Cusco. Med en turistbiljett (ingår) har ni möjlighet att besöka flera av Cuscos fina museer, gå på en dans- och musikshow eller besöka fler Inkaruiner som finns i närheten av staden. Eller kanske bara njuta av den vackra staden från ett café eller handla de fina alpackakläderna.

Boende i Cusco. MåltiderFrukost och middag


Rundresa Peru
Urumbabdalen, Inkafolkets heliga dal med en fantastisk vy.

DAG 15 
Urubambadalen var inkafolkets heliga dal och här gör vi ett heldagsbesök för att se på Inkaruinerna. Vi besöker fästningen Sacsayhuaman som byggdes för att försvara sig mot invaderande stammar som hotade inkafolket. Vi besöker en alpacka- och lamafarm, samt en stiftelse som tar hand om djur som skadat sig, här får vi eventuellt se en puma och en kondor. Pisaq som är nästa besök är känd för sin färgstarka och livliga marknad.

Vi besöker en inkaruin som ligger på bergskanten till ett stup med en otroligt vacker utsikt. Vi tar oss vidare till byn Ollantaytambo. Denna charmiga lilla by i Inkadalen har verkligen en rik historia och är den enda by i Peru där inkas stadsplanering finns kvar i original. Dessutom ståtar den med en fantastisk tempelkonstruktion, strategiskt belägen på bergssidan ovan staden. Efter en historierik dag tar vi tåget till Aguas Calientes som är samhället närmst Machu Picchu.

Boende i Aguas Calientes. MåltiderFrukost och middag


Resa till Peru
En fantastisk utsikt över Machu Piccu.

DAG 16 
På morgonen tar vi bussen till Machu Picchu som bara ligger 15 minuter bort för att njuta av att dimmorna lättar över Machu Picchu med förhoppningsvis perfekt utsikt. Under dagen får vi en guidad tur av Machu Picchu och inkarikets fascinerande värld och möjligheten att bestiga Wyana Picchu.

Ni åker själv tillbaka när ni känner er klara med Machu Picchu och får då lite egen tid i Aguas Calientes, och precis som stadens namn (på spanska varmt vatten) finns det möjlighet att bada i stadens varma källor. Vi tar tåget tillbaka till Cusco.

Boende i Cusco. MåltiderFrukost och picknick lunch


Resa till Peru
Än idag bor man på vassöarna.

DAG 17 
Genom ett fantastiskt bergslandskap åker vi buss till Puno(ca 6,5 timmar). Väl framme i Puno tar vi båten ut till Urosöarna som är flytande öar byggda av vass och jord. Här bor Urosindianerna fortfarande och har bott här i århundraden.

Boende i Puno. MåltiderFrukost och lättare lunch på bussen


Resa till Peru och Bolivia
Solön i Titicacasjön, den högst farbara sjön i världen.

DAG 18 
Idag lämnar vi Puno och Peru för att bege oss in i Bolivia och till Solön som ligger i Titicacasjön. Från världens högst belägna farbara sjö på gränsen mellan Bolivia och Peru har vi enastående utsikt mot de snöklädda Anderna på över 6 500 meters höjd. Solön imponerar med terrassodlingar och enorma vyer.

Solön ligger i Titicacasjön som har 41 öar. Den anses helig och vara hemvist åt Inkaguden Inti. På ön besöker vi solbordet och andra viktiga Inkaplatser. Ni får även chansen att vandra över ön.

Boende på Solön. MåltiderFrukost och picknick lunch

DAG 19 
Vi fortsätter besöka Solön innan vi beger oss vidare till Huatajata. Här vi följer i äventyraren Thor Heyerdahls spår genom att bland annat besöka Andean Roots Eco Village. De tre brödrarna Limachi som hjälpte Heyerdahl att bygga bland annat båten Kon-Tiki kom härifrån. Med Kon -Tiki seglade besättningen från Callao i Peru år 1947 till Polynesien. Förutom den norska besättningen fanns svensken Bengt Danielsson som var kock, sociolog och tolk när det behövdes.

Boende i Huatajata. MåltiderFrukost och middag

DAG 20 
På vår resa till Peru och Bolivia besöker vi även Fundacion Qhanawara, en verksamhet som vi stödjer varje månad. Det är en svensk tjej som har startat ett fritids för barn i en fattig by utanför La Paz. Här får barnen hjälp med läxor, leka och ha kul, mat och även läkarhjälp om så behövs.

Boende i La Paz. MåltiderFrukost och picknick lunch


Rundresa Bolivia
La Paz, staden längs berget.

DAG 21 
Välkommen till La Paz, kontrasternas stad. Här möter du en härlig mix av gammalt och nytt, där traditionellt klädda indianer samsas med kostymklädda affärsmän. Staden är vackert belägen i en gryta, omgiven av Andernas höga bergstoppar. Nästan överallt i staden ser man Bolivias högsta berg, den vackert snöklädda vulkanen Illimani, 6.490 meter hög. La Paz är världens högst belägna huvudstad på 3.600 meter över havet och är fylld med små gränder, kullerstensbelagda torg, restauranger och mysiga caféer.

Idag är det en ledig dag i staden. Men där finns möjlighet att välja till tillvalet Tiahuanaco som är en pre-Inka stad i Bolivia. Platsen finns med på Unesco:s världsarvslista och har varit med sedan år 2000. Tiahuanaco ses av de flesta arkeologer som en av de viktigaste platser fram till Inka imperiet och är en vacker och spännande plats för besökare.

Boende i La Paz. MåltiderFrukost

DAG 22 
Dagen bjuder på en guidad tur i La Paz samt att vi åker upp i en linbana för att få en underbar utsikt över staden.

Boende i La Paz. MåltiderFrukost och middag

DAG 23 
Nu avslutar vi vår rundresa till Peru och Bolivia och påbörjar hemresan. Om man vill kan man välja att flyga via Lima för att få en guidad tur i staden innan hemresan börjar.

Tillval Ballestaöarna

Efter huvudresan.


DAG 23 
Direkt när vi ankommer till Lima tar vi bussen ner till Paracas. Vår guidade tur i Lima har vi när vi kommer tillbaka till Lima efter tillvalet.

Boende i Paracas. MåltiderFrukost, lättare lunch och middag


Resa till Peru och Bolivia
Fåglarna slåss om platsen utanför Ballestaöarna.

Dag 24 
Utflykten idag går till Ballestaöarna som är känt för sitt rika djurliv. Här ser vi sjölejon, sälar, pelikaner, pingviner, tusentals fåglar och med tur även delfiner och kaskelottvalar. En båttur gör att vi får se de vilda djuren.
Nästa plats är ett ställe som vi normalt sett inte förknippar med Peru och Sydamerika – Huacachina. Enorma sanddyner och öken med oaser av palmer, det känns som att vi besöker Saharaöknen i Afrika! Här kan vi slappna av vid poolen eller prova på sandsurfing!
På eftermiddagen finns det möjlighet att göra ett besök vid de mytomspunna Nazcalinjerna mitt i den torra stenöknen mot en extra kostnad. Vi ser linjerna genom att flyga då det är så man ser linjerna bäst!

Boende i Huacachina. MåltiderFrukost, lunch och middag

Dag 25 
Vi tar bussen till Lima och följer med på en guidad tur i Lima och efter en spännande och innehållsrik resa påbörjar vi hemresan.

Måltider: Frukost och lättare lunch


Kostnad Ballestaöarna och Huacachina
Pris: 3 000 kr per person

Ingår
• Utflykt till Ballestaöarna inkl. engelsktalande guide
• Boende enligt program
• Måltider enligt program
• Transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Nazcalinjerna
Under en av dagarna i Huacachina finns det möjlighet att flyga i små plan (Cesnaflygplan) och se Nazcalinjerna från ovan. Detta måste beställas innan vi kommer dit för att vara helt säker på att få plats. Anledningen att vi inte har inkluderat det i priset är att många inte vill flyga i småplan. Ej inkluderat i priset.

Tillval före eller efter huvudresan

Det finns möjlighet att förlänga resan med dagar både innan och efter resan. Om ni önskar andra tillval än dessa, kontakta oss så tar vi fram förslag till er.

Före huvudresan
La Paz/Santa Cruz
Sucre

Efter huvudresan
Lima
Ballestaöarna och Huacachina (se egen flik)

Under resan kan ni göra kortare extra tillval
Bestiga topp När ni kommer till Machu Picchu har ni möjlighet att bestiga en topp efter den guidade turen. Det är mycket enklare än man tror i med att Machu Picchu ligger på mycket lägre höjd än övriga delar av resan så långt, samt att det är en stig upp. Det tar cirka 1 timme att bestiga toppen.
Biljetter måste beställas i förväg då det bara finns 200 st om dagen.

DATUM OCH PRISER


Gruppresor

Grupp: 12–18 personer
Pris/person:
 33 900 kr
Enkelrumstillägg: 4 500 kr
Avresa: 12 mars
Antal dagar: 24
Reseledare: Svensktalande
Guider: Engelsktalande
Länder: Bolivia och Peru
Ingår:

 • Måltider enligt program
 • Transporter och inrikesflyg
 • Boende enligt program
 • Utflykter och inträden:
  – Stadsrundtur i: Sucre, Potosí, La Paz, Lima
  – Utflykt till Tarabuco
  – Jeeptur i Saltöknen
  – Jeeptur till Laguna Colorada
  – Jeeptur till Laguna Negro
  – Madidi national park * 3 dagar
  – Linbana och topptur i La Paz
  – Besök på Fundacion Qhanawara
  – Utflykt i Thor Heyerdahls spår
  – Utflykt till Solön
  – Utflykt till flytande öarna
  – Utflykt till Heliga dalen
  – Utflykt till Machu Picchu inkl. tågresa
  – Turistbiljett i Cusco

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks
 • Dryck
 • Lokal flygplatsskatt och visum
 • Flyg tur/retur Skandinavien (vi bokar det till er, men ni väljer vilket flyg ni vill ha)

Skräddarsydda resor

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.

Boende i Bolivia

Bolivia är ett fantastiskt men väldigt speciellt land. På de allra flesta ställen kan man numera få fina hotell i Bolivia och vi har hittat många som har en otroligt härlig charm. Men på några ställen är det fortfarande inte möjligt. Även om de har en fantastisk charm så är de enkla. Där det inte finns några fina hotell behöver man ibland dela rum då det inte finns några andra boendealternativ. Detta gäller i Saltöken, Villamar och i nationalparken Madidi.

Kontakta oss för mer information om detta.