torsdag , 18 juli 2024
Hem » ASIEN » Indien och Sri Lanka
  • Taj Mahal, en kärleksgåva till favorithustrun

  • Tvättid i Indiens fattigare delar

  • Agra fort som även kallas Röda fortet

  • Vackert utsmyckad indisk kvinna

Indien och Sri Lanka

Indiens myller av människor, dofter och ljud bjuder in till en oförglömlig resa.
Vi lär känna landets färgstarka historia och ser några av världens kanske vackraste palats och tempel på vår resa från New Delhi till Jaipur och Agra. Vår tigersafari i ett av Indiens återstående djungelområden ger resan ytterligare en dimension.

Sri Lanka – paradisön som ligger placerad i Asien. En fantastisk ö med exotiska växter, kritvita sandstränder, färgglada frukter och vackra korallrev. Landet är ett av världens mest omtyckta turistmål, dels för den naturliga skönheten i landets tropiska regnskogar men också för dess rika kulturarv. Livet går sin gilla gång här och öns oförstörda skönhet lämnar ingen oberörd.

Under resans gång besöker vi flera storslagna platser, som alla kan ta plats som resans höjdpunkter.

Filtrera utefter

Dag 1 – AVRESA
Idag påbörjar vi resan mot Indien och Delhi.


Dag 2 – DELHI
Ankomst till Delhi och vi börjar vår resa med en stadstur i Old Delhi på eftermiddagen. Vi besöker Jama Masjid, Indiens största moské och besöker
vackra minnesparken Raj Ghat, där Mahatma Gandhi kremerades.
Vi ser Red Fort och en tur på en Rickshaw tar oss längs silver street i
Chandani Chowk.
I New Delhi ser vi Qutab Minar som är 72,5 meter högt och byggt av röd
sandsten och marmor, kör förbi krigsmonumentet India gate samt
presidentens residens.
Boende i Delhi
Lunch och middag

Dag 3 – DELHI – JAIPUR (203 KM/6 TIMMAR)
Jaipur är dagens mål och när vi checkat in på hotellet har vi resten av dagen
på egen hand. Jaipur kallas ofta för den rosa staden (Pink City) pga. av dess rosamålade äldre delar. Staden byggdes efter planeterna och stjärnorna
och sägs vara en av de bäst planerade städerna i Indien. Även om staden
idag har expanderat utanför dess murar, så var den ursprungliga planeringen innanför murarna.
Boende i Jaipur
Frukost, lunch och middag

Dag 4 – JAIPUR
Dagens stadstur i Jaipur börjar med en tur till Amberpalatset med sina vackra väggmålningar föreställande krigsscener och fester.
Vi stannar till vid Hawa Mahal, Vindarnas palats, för ett kort fotostopp. På stadsturen besöker vi även Maharajans City Palace där ättlingar till den sista maharajan fortfarande bor. En del av palatset är idag omgjort till museum. Slutligen ett besök på Jantar Mantar som är ett astronomiskt observatorium
från 1700-talet med 17 stora instrument, flera av dem fungerar fortfarande.
Boende i Jaipur
Frukost, lunch och middag

Dag 5 – JAIPUR – RANTHAMBHORE (256 KM/ 04:30 HRS)
Idag kör vi till Ranthambhore nationalpark som är känd för att ha Indiens vänligaste tigrar. Det är även ett väldigt bra ställe att få fina bilder på
tigrarna i sin naturliga miljö. På kvällen följer vi med på en djungelsafari i
parken. Parken är även ett fågelrikt område.
Boende i Ranthambhore
Frukost, lunch och middag

Dag 6 – RANTHAMBHORE
En tidig morgonsafari och en sen safari på kvällen för att få se tigrarna
i sin fulla glans är dagens aktiviteter.
Boende i Ranthambhore
Frukost, lunch och middag

Dag 7 – RANTHAMBHORE
Idag är en ledig dag då vi kan själva välja hur vi spenderar dagen. Det finns möjlighet att följa med på ytterligare safariturer.
Boende i Ranthambhore
Frukost, lunch och middag

Dag 8 – RANTHAMBHORE – FATEHPUR SIKRI – AGRA
(236 KM/04:30 TIMMAR)
Efter frukost besöker vi Ranthambhore Fort, som är en av de sex fort som
ingår i världsarvet Hill Forts i Rajasthan. Senare lämnar vi för att åka till Agra.
På vägen dit besöker vi Fatehpur Sikri som omfattar ett stort palatsområde
och en av Indiens största moskéer. Det byggdes på 1500-talet av Akbar den store men lämnades snart efter hans död på grund av vattenbrist.
Boende i Agra
Frukost, lunch och middag

Dag 9 – AGRA
Nu är det dags för ett besök vid vad som sägs vara en av världens vackraste
och mest romantiska byggnader, Taj Mahal. Det enastående mausoleet är naturligtvis upptaget på Unescos världsarvslista och lät byggas av
stormogulen Shah Jahan som en kärleksgåva till sin favorithustru. Byggt i vit marmor och dekorerad med infällda halvädelstenar är det en imponerande byggnad. Vi ser även Agra Fort som började byggas redan 1156 och stod klart 1605. Shah Jahan, som lät bygga Taj Mahal, har låtit bygga flera av de imponerande byggnaderna i fortet.

På eftermiddagen besöker vi Mother Teresa Ashram som är Moder Teresas stiftelse som arbetar med de oönskade, försummade och oälskade i samhället. Stiftelsen har koncentrerat sig till utbildning och hälsa för de fattiga och utstötta på olika sätt.
Boende i Agra
Frukost, lunch och middag


Dag 10 –AGRA – DELHI
Idag påbörjar vi resan från Agra till Delhi och har en natt här innan vi börjar vår resa till Sri Lanka.
Frukost
Boende i Delhi

Dag 11 – DELHI – COLOMBO
Och idag flyger vi vidare till Colombo och Sri Lanka.
Frukost
Boende i Colombo

Dag 12 – SIGIRIYA
Efter frukost beger vi oss till Sigiriya. Staden har rika historiska anor och byggdes upp av kung Kashyapa. Staden är hem till fantastiska vattenträdgårdar och här gör vi bland annat ett besök på lejonberget för att få se resterna av ett palats, freskomålningarna och en fantastisk utsikt. Berget reser sig 380 meter rakt upp med branta sidor och är omgiven av djungeln.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 13 – ANURADHAPURA
Vi fortsätter vår resa till Anuradhapura, även känt som den första huvudstaden på ön med anor från 400-talet före Kristus. Här stannar vi för att se bland annat det äldsta trädet i världen, 2200 år, det planterades 288 f. Kr. och är ett fikonträd som sägs vara en stickling från trädet Buddha satt under när han fick sin uppenbarelse.
Ett annat av dagens stopp är Brazen Palace som numera är ruinerna av vad som en gång var ett niovåningar högt palats med mässingstak där det fanns plats för 1000 munkar. Ruinerna består nu endast av 1600 pelare. En annan sevärdhet är den världsberömda Samadhi Buddha statyn.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 14 – POLONNARUWA
Efter frukost besöker vi Polonnaruwa. Denna också tidigare huvudstad i Sri Lanka byggdes under medeltiden och finns nu kvar som ett världsarv.
Här ser vi bland annat ruinerna av de kungliga palatset, Lotus Bath och Polonnaruwa statyn. Vi gör ett besök vid Gal Vihara och ser på fantastiska statyer av Buddha som är huggna ur sten.
Framåt kvällen beger vi oss ut på en jeepsafari i Minneriya nationalpark. Här finns det goda chanser att få se elefanter i sin rätta natur då denna nationalpark är hem till bland annat just denna djurart.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 15 – KANDY
Idag åker vi vidare till Kandy. På vägen stannar vi för ett besök i Dambulla. Här får vi se Dambullas tempelgrottor som byggdes av kung Walagamba. Även detta är ett världsarv och sägs även vara den mest imponerande av Sri Lankas tempelgrottor. Här finns det 2000 kvadratmeter målningar, det är den största i världen. Vi fortsätter sedan färden mot Kandy och vi gör ett stopp på Spice Gardens i Matale.
Boende i Kandy
Frukost, lunch och middag

Dag 16 – TEMPEL OF TOOTH
Idag gör vi ett besök i Temple of Tooth Relic, här förvaras en av Buddhas tänder. Enligt legenden togs Buddhas vänstra hörntand från hans kremerade kropp i Indien, den gick sedan vidare genom många ägare både som gåva och genom krig. Man trodde att den som ägde den heliga tanden hade gudomlig rätt att regera landet.
Boende i Kandy
Frukost, lunch och middag

Dag 17 – NUWARA ELIYA
Idag är vi uppe tidigt och gör en vandring på Udawatta Kele. Detta är en vandring som görs i en regnskog som är rik på djurarter, främst fågelliv.

Senare under dagen kör vi genom de natursköna bergen till Nuwara Eliya som är mer känt som ”Little England”. Under kolonialtiden var det en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna, som uppskattade det milda klimatet i staden. Här finns det gott om teodlingar och innan vi når fram till vårt mål gör vi ett besök i en tefabrik där vi får se den intressanta tillverkningsprocessen.
Boende i Nuwara Eliya
Frukost, lunch och middag


Dag 18 – HORTON PLAINS
Vi tar oss till Horton Plains och gör en rundvandring i nationalparken. Här finns det gott om fågel och fjärilsliv. Parken ligger på ca 2100-2300 meters höjd över havet och består av varierande terräng med majestätiska bergstoppar, djupa avgrundsraviner och porlande vattenfall.
Under kvällen har vi egen tid att njuta av området.
Boende i Nuwara Eliya
Frukost, lunch och middag

Dag 19 – YALA
Ännu en tidig morgon. Idag åker vi mot staden Yala. På vägen stannar vi i Tissa och besöker bland annat Ella Gap som är en enorm dal med otrolig utsikt.
Framåt eftermiddagen åker vi ut på safari i Yala nationalpark som är den största och mest kända på Sri Lanka. Här kan vi bland annat få se leoparder, elefanter, apor, vildsvin och krokodiler.
Boende i Yala
Frukost, lunch och middag

Dag 20 – YALA
Idag har vi en egen dag i Yala. Hur ni spenderar den bäst väljer ni själva.
Boende i Yala
Frukost, lunch och middag

Dag 21 – UNAWATUNA
Vi reser genom Tangalle och Matara efter frukost när vi beger oss mot Unawatuna och stranden. Vi stannar till i Galle för att se på det kända holländska fortet ”Galle Fort”. Fascinerande med fortet är att det inte bara är en vacker plats, det är också ett fungerade samhälle. Där finns administrativa kontor, domstolar, exporterande företag och lokalbor som strosar omkring på gatorna.
Boende i South West Coast
Frukost, lunch och middag

Dag 22 – HEMRESA
Idag påbörjar vi hemresan efter en härlig resa.
Frukost

Dag 23 – HEMKOMST

SKRÄDDARSYDD

Engelsktalande guider
Pris: Mot offert
Avresa: Dagligen
Antal dagar: 23
Länder: Indien – Sri Lanka

Indien

Sri Lanka