fredag , 22 oktober 2021
Hem » NORDAMERIKA » Resa till USA | Svenskbygderna
  • Nya Duvemåla huset, som restaurerats av svenskättlingar.

  • Staty vid Chisago Lake

  • Dalahäst, modell större i Mora, USA

  • Lunchkryssning

  • Besök på Charles Lindberghuset

Resa till USA | Svenskbygderna

Begreppet svenskbygderna används oftast för invandrarområden i Nordamerika, som till exempel Minneapolis. Många av oss har säkert läst böckerna, eller sett filmerna, om Karl-Oskar och Kristina av Vilhelm Moberg. Karl-Oskar och Kristina står dessutom som statyer på torget i byn Lindstrom.

Under resan får vi ta del av flera svenskinspirerade städer och lära oss mer om svenskarna som utvandrade till USA.

Vill ni stanna några dagar till kan vi rekommendera Chicago, läs mer under tillägg.

Tillval

Resa till USA och svenskbygderna

DAG 1
Flyget från Skandinavien landar på flygplatsen i Minneapolis. Den tid som återstår av dagen tar vi det lugnt.

Boende i Minneapolis


resa till usa
Vy över Minneapolis med de långa stenbroarna.

DAG 2
Vi gör en stadstur i Minneapolis, där det viktigaste stoppet är American Swedish Institute som är ett kombinerat museum och svenskcentrum. Samtidigt får vi också en bild av staden och dess centrum, där vi promenerar på huvudgatan.

Boende i Minneapolis.


Resa till USA och svenskbygderna
Lunchkryssning med en äkta hjulångare.

DAG 3
Inte långt från Minneapolis finns historiska Stillwater, som ligger i ett populärt område, St. Croix River Valley. Stillwater är samtidigt en av delstatens äldsta städer med många ståtliga hus som byggdes av timmerbaroner. Vi åker runt i den kuperade terrängen och får en bild av staden. Här gör vi sedan en lunchkryssning på floden med en äkta hjulångare. På eftermiddagen njuter vi av staden. Staden kallas också för USA:s antikcentrum för den stora mängden antikaffärer.
Vi fortsätter vår resa i svensk-bygderna genom att åka till Scandia där vi bland annat gör ett besök på Gammelgården museum. Detta museum består av många timmerbyggnader från 1850-talet och i butiken säljs souvenirer med svensk prägling.

Dagens körsträcka Minneapolis – Stillwater – Scandic – Minneapolis är cirka 13 mil.

Boende i Minneapolis.


Resa till USA och svenskbygderna
I byn Lindstrom finns Nya Duvemåla, huset som restaurerats av svenskättlingar.

DAG 4
Vi börjar med att besöka Chisago som ursprungligen var en by på sex hus när de svenska nybyggarna flyttade hit på 1850-talet. Inne i dagens ”bycentrum” finns Chisago Lake Church som byggdes 1854. Här finns även en staty med Vilhelm Moberg. Vi fortsätter upp mot byn Lindstrom där nya Nya Duvemåla huset finns, som restaurerats av svenskättlingar. Huset återinvigdes 1996 där vårt kungapar deltog i festligheterna.
I närheten finns områdets äldsta kyrkogård som vi stannar till vid. Vi åker tillbaka till Lindström, staden som har namn efter Daniel Lindström, en immigrant från Hassela där vi ser bland annat statyn över Karl-Oskar och Kristina som står vid huvudgatan.

Dagens körsträcka Minneapolis – Chisago – Lindstrom – Minnea-polis är cirka 14 mil.

Boende i Minneapolis.


Resa till USA och svenskbygderna
Välkommen till Little Falls och Charles Lindberghuset.

DAG 5
I dag lämnar vi Minneapolis för att köra till Little Falls där vi besöker Charles Lindberghuset. Här finns en utställning där vi får veta det mesta om denne svenskättade flygpionjär som blev den förste som flög ensam över Atlanten. Vi åker vidare till Mille Lacs Kathio state park vid Mille Lacs lake. Parken ligger mycket naturskönt intill sjön Mille Lacs. Området var tidigare också hemvist för både Dakota och Ojibwe indianerna. Vi besöker deras museum och njuter sedan av naturen i omgivningen. 

Dagens körsträcka Minneapolis – Little Falls – Mille Lacs är cirka 23 mil.

Boende i Mille Lacs.


Resa till USA och svenskbygderna
Även i Mora, USA, stoltserar dalahästen.

DAG 6
Efter frukost åker vi vidare till Mora som har Nordamerikas största Dalahäst, symbolen för systerskapet mellan de båda Mora-städerna i Sverige och Minnesota. Varje  år reser man här midsommarstången bredvid den åtta meter höga dalahästen. Vi ska också se Moraklockan som står mittemot Vasaloppets högkvarter i centrala Mora. Det årliga Vasaloppet i Mora lockar massor av deltagare, inte bara från USA utan från hela världen och när åkarna närmar sig målet passerar de en 12 meter hög klockstapel som vi också ser under vårt besök.
Efter det att vi sett allt som påminner om Dalarna återvänder vi till Minneapolis. Utanför Minneapolis ligger världens största köpcenter, Mall of American, som vi har möjlighet att besöka. Vill du bara ta det lugnt i staden går det också bra.

Dagens körsträcka Mille Lacs – Mora – Minneapolis är cirka 18 mil.

Boende i Minneapolis.


Resa till svenskbygderna
Någon som känner igen den här kängan?

DAG 7 
Red Wing ligger vacker vid Mississippi floden som bildar gräns mellan staterna Minnesota och Wisconsin. Det är från orten Red Wing som det välkända skomärket kommer ifrån, vi besöker orten några timmar och naturligtvis skoaffären som också innehåller ett litet museum med världens största sko. Därefter åker vi till Stockholm, en liten ort utanför Red Wing och besöker museet över Ingalls och hennes roman serie ”Lilla huset på Prärien”. Vi åker igenom landskapet som så mycket påminner om Dalarna innan vi återvänder till Minneapolis.

Dagens körsträcka Minneapolis – Red Wing – Stockholm – Minneapolis är cirka 25 mil.

Boende i Minneapolis.

DAG 8
Egen dag i Minneapolis för att se det sista museet eller göra de sista inköpen.

Boende i Minneapolis.

DAG 9
Resan i Svenskbygderna är slut. Vill du göra något annat i USA på egen hand, t.ex. några dagar i Chicago, så hjälper vi dig att ordna med detta.

DAG 10 
Landar i Skandinavien.

Efter den ordinarie resan kan du avsluta med fyra dagar i Chicago, där du har stöd av reseledaren på plats. Du har två egna dagar med möjlighet att se Chicagos kända platser. Transfer från och till flygplatsen ingår också samt besök i Chicagos svenska kvarter.

DAG 9
Flyg från Minneapolis till Chicago, transfer till det centralt belägna hotellet. Resten av dagen ledig.

DAG 10–11
Två lediga dagar för att besöka alla centralt belägna sevärdheter.

DAG 12
Utcheckning från hotellet. Vi besöker Chicagos svenska stadsdel några mil från centrum samt de förr så farliga hamnkvarteren nu ombyggda till ett gigantiskt köp- och nöjescentrum.

Transfer till flygplatsen på kvällen för flyget hem till Skandinavien.

Kostnad: 5 500 kr/person

Logi: centralt beläget hotell

Datum och pris

Skräddarsydda resor

Kontakta oss för reseplanering och prisuppgifter.