torsdag , 18 juli 2024
Hem » NORDAMERIKA » Resa till Dominikanska Republiken och Jamaica

Resa till Dominikanska Republiken och Jamaica

Följ med oss till Västindien med dess musik, mat, sol och värme. En resa på 17 dagar som tar oss till Dominikanska Republiken och Jamaica!

Dominikanska Republiken med bergslandskap, kalt ökenlandskap, kolonial arkitektur och stränder i överflöd. Gör ett besök till den vackra huvudstaden Santo Domingo och ta del av kulturen i den gamla stadsdelen, Zona Colonial, med flera vackra byggnader i spansk kolonialstil.

Jamaica har kanske mest blivit känt tack vare musikstilen Reggae och Bob Marley. Jamaica har dock mycket mer än så att erbjuda. Ön beboddes ursprungligen av Tainoindianer långt innan Christofer Columbus klev i land.

Dag 1
Vi anländer Santo Domingo på kvällen, blir hämtade på flygplatsen och åker till vårt hotell.
Inga måltider.
Logi **Hotel Casa Naemie (eller motsvarande)

Dag 2
Idag lär vi känna den första europeiska staden i Amerika. Här byggdes den första katedralen, här bodde den första guvernören och det första sjukhuset öppnade. Den livliga Millennium City har ett antal kulturella, särskilt arkitektoniska, attraktioner. Vi besöker den historiska ”Zona Colonial” med bland annat Diego Columbus palatset, katedralen och Pargue Colón med bronsstatyn av Christofer Columbus. Vidare genom Calle de las Damas och den kända gågatan ”El Conde” med sina många affärer och gatuförsäljare, barer och restauranger.
Efter lunch vandrar vi längs kustvägen mot San Cristóbal, där diktatorn Trujillo föddes.
Resan fortsätter till provinsen Peravia och sockerrörsregionen. Vidare genom ett torrt och stenigt landskap med kaktusar och agavesväxter. Vi når Neiba-bukten och huvudstaden Barahona på kvällen.
Frukost och lunch
Logi på **Hotel Rancho Don Cesar (eller motsvarande)

Dag 3
Dagen ägnas åt Sierra de Bahoruco bergen och Larimargruvan. Larimar är en blå bergart som upptäcktes 1974 och finns endast här i Dominikanska republiken. I gruvan får vi möjlighet att prata med gruvarbetarna och se dess arbete.
På väg till San Rafael blir vi serverade lunch i ett privat hem som ligger på floden med naturlig simbassäng och vattenfall. De klippiga stränderna i Barahona bukten är fantastiskt vackra.
Innan vi åker tillbaka till hotellet besöker vi affären där vi kan köpa smycken tillverkade i Larimar, här får vi även möjlighet att tillverka egna smycken.
Frukost och lunch
Logi på **Hotel Rancho Don Cesar (eller motsvarande)

Dag 4
Idag upptäcker vi den östra delen av nationalparken Sierra Bahoruco och bergsbyn Cachote. Vi åker upp till en plats där vi får en underbar utsikt över stränderna i Paraiso och floden Nizaito. På vägen besöker vi  plantager för kaffe, kakao och tropiska frukter.
Efter en kort promenad är vi tillbaka i Cachote där vi får kunskap om vegetationen och möjlighet att träffa lokalbefolkningen som bor här på traditionellt sätt utan elektricitet.
På väg tillbaka genom Paraiso regnskog passerar vi Villa Niazao som ligger i den bördiga dalen. Här får vi möjlighet att bada i floden.
Frukost och lunch
Logi på **Hotel Rancho Don Cesar (eller motsvarande)

Dag 5
När vi avnjutit vår frukost på stranden tar vi båten till den vackraste naturstranden i landet. Stranden vid Bahía de las Aguilas i Jaragua National Park är en av de bästa i världen. Viken sträcker sig över åtta kilometer och erbjuder ett extra spektakulärt kustlandskap med kristallklart vatten i alla nyanser från turkos till opalblått.
Njut av er dag på stranden, simma, snorkla eller upplev den orörda naturen.
Frukost och lunch
Logi på **Rancho Don Cesar (eller motsvarande)

Dag 6
Efter frukost fortsätter vi mot Autopista Duarte, genom landsbygden som domineras av exempelvis stora citronodlingar. Vi stannar till längs vägen för att smaka på olika tropiska frukter. Villa Altagracia är en stor marknad där det bland annat säljs keramik och flätade varor.
Vi fortsätter längs den frodiga Cibaodalen mot La Vega, där Christofer Columbus byggde fortet La Concepción.
Senare går vägen upp till Cordilla bergen som brukar kallas Dominikanska alperna. Jarabacoa, som är beläget 600 m.ö.h. består av tallskog och floderna Rio Yaque del Norte och Rio Jimenoa. Under hela året är det vårtemperaturer här. Kurorten är central för vandrare och naturälskare. Orten är känd för sina blommor och sin hästavel. Vi gör ett stopp där de två floderna möts och njuter av den vackra naturen.
Frukost och lunch
Logi på ***(*) Gran Jimenoa (eller motsvarande)

Dag 7
Vår resa fortsätter västerut till det kuperade området Cordillera Septentrional. Kring de små husen på bergen växer brödfrukter, mango- och bananträd. Vi kommer att få enastående vacker utsikt på vår resa. Längs vägen finns många försäljare av diverse olika frukter, kokosnötter och sockerrör. Vi kommer fram till den norra kusten Bahia de Maimón.
Puerto Plata är känt för sina vackra trähus i Viktoriansk stil vilka ligger kring stadsparken och det 800 meter höga berget Isabel de Torres. Sockerrören som importerades av Christofer Columbus planterades första gången här. Fram till för några år sedan var odlingarna ryggraden för ekonomin i staden. Den största romtillverkningen i landet, Brugal, erbjuder dagligen på guidade turer.
Vi fortsätter längs Playa Dorada stranden mot Sosua. Denna staden grundades av judar som emigrerat och det är nu en populär och livlig semesterort. Dagen avslutas i kuststaden Cabarete.
Frukost och lunch
Logi på **Hotel El Magnifico (eller motsvarande)

Dag 8
Efter frukost ger vi oss iväg längs den norra kusten mor Rio San Juan. Detta är en av de vackraste småstäderna i landet, med färgglatt målade hus, små affärer och cafeterior.
Ta en båt från Laguna Gri Gri, en kanalväg med Mangroveträd som leder ut till havet. Båten tar er genom ett korallrev längs kusten till en grotta med stalaktiter och stalagmiter. Ta tillfället i akt och simma. Efteråt tar båten er till Playa Caleton där ni kan njuta av färsk tillagad fisk på Dominikanskt vis innan ni åker tillbaka till Laguna Gri Gri.
Längs klipporna kommer vi till vårt nästa resmål: nationalparken Cabo Francés Viejo och dess fyr. Vi anländer Caberera, en vacker liten stad med ett inbjudande torg. På vägen dit passerar vi stränder som är ideala för simning eller ett fotostopp. När vi lämnar staden stannar vi till vid Laguna Dudu.
Vi fortsätter förbi byn Nagua till halvön Samaná. På vägen kan man ibland se stånd där de säljer helstekt gris. Samaná är 63 km lång och 10–20 km bred. Det är ett tropiskt paradis med avskilda stränder, floder med klart vatten, rena klippor och många vackra fåglar. Stränderna är naturliga och orörda, kanske snubblar vi över en kokosnöt i sanden.
Frukost och lunch
Logi på ***(*) Hotel Playa Colibri (eller motsvarande)

Dag 9
Vi fortsätter till halvöns högsta vattenfall omgivet av frodigt landskap och tät tropisk flora.Vattenfallet består av tre mindre fall från 55 meter över en stor klippa ner i en naturlig pool. Efter en skön simtur vandrar vi tillbaka en annan kortare och skuggigare väg. Väl framme får vi en typisk Dominikansk lunch med möjlighet att smaka kaffe och kakao.
Eftermiddagen ägnas vi på egen hand, njut av stränderna, kylda cocktails och nyfångade sjöfrukter, allt till tonerna av Merengue och Bachata.
För de som vill kan en utflykt till nationalparken Los Haitises ordnas.
Frukost och lunch
Logi på ***(*) Hotel Playa Colibri (eller motsvarande)

Dag 10
Njut av en morgon på stranden eller gör de sista inköpen. Vägen tillbaka till Santo Domingo går via den nya motorvägen som bland annat går genom en del av nationalparken Los Haitises. På eftermiddagen flyger vi till Montego Bay, Jamaica
Väl framme i Montego Bay besöker vi en kommunitet för Rastatroende på berget med utsikt över staden. Här får vi del av rastafolkets kultur, tro och ritualer. På kvällen får vi en välsmakande välkomstmiddag med lokal mat.
Frukost, lunch och middag
Logi är ej bestämt än

Dag 11
Idag besöker vi Rose Hill, en berömd plantage, sen reser vi längs bergsvägar för att komma fram till södra kusten. Här besöker vi den den charmiga staden Black River med sina trähus byggda i kolonial stil, den lilla fiskehamnen och den livliga huvudgatan. Därefter åker vi med båt för att besöka krokodilerna.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 12
Vi upplever en av Jamaicas vackraste naturreservat YS Falls. Här kan man simma i kallt vatten eller koppla av i den tropiska vegetationen. Vi kommer också att besöka Appelton Estate och smaka på Jamaicas berömda rom.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 13
Vi kör sakta vidare till S:t Mary, via Dunns vattenfall. Väl framme lär vi oss mer om hur det är att leva på landet och får möta lokalbefolkningen.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 14
Idag utforskar vi Portland och besöker Blue Lagoon (den blå lagunen) med sitt turkosfärgade vatten. Resten av dagen är vi tillsammans med Maroonerna, en grupp av frihetskämpar med egen kultur och traditioner, skilt från resten av Jamaica.
Marooner var förr en benämning som användes på förrymda slavar och deras barn.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 15
Idag besöker vi Reach Falls och dess lugna vatten. Därefter åker vi till Kingston där vi promenerar genom staden och upplever all dess gatukonst. Vi stannar också till vid Bob Marleys hem.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 16
Vi åker längs slingrande bergsvägar för att njuta av den vackra utsikten. Ett besök på en kaffeplantage och smaka det berömda Blue Mountain kaffet.
Frukost och lunch
Logi är ej bestämt än

Dag 17
Dag för egna upplevelser innan hemresan börjar.
Om man vill kan man lägga till en dag eller flera dagar i Kingston alternativt med sol och bad.
Frukost och lunch


SKRÄDDARSYDD

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.