måndag , 22 april 2024
Hem » AFRIKA » Kenya
  • Tusentals rosa flamingos samlas vid Lake Nakuro

  • Randigt mys på savannen

  • Vid ett av våra besök på en av skolorna i Masai Mara

  • Lejoninna lapar sol och betraktar oss på avstånd

Kenya

Kenya är till ytan större än Sverige och är ett mycket kontrastrikt land. Ekvatorn delar landet mitt itu. I väster finns den stora Victoriasjön och i öster Indiska oceanen.

Läs mer om våra olika alternativ i menyn till höger. Vill ni ha något annat? Kontakta oss så hjälper vi mer än gärna till att skräddarsy just för er.

 

Genuin safari

Två tredjedelar av landet, i norr och öster, är i huvudsak torr halvöken bestående av akacior och lägre buskage, medan områdena i söder och sydväst framförallt utgörs av trädbevuxen savann. De öppna gräsmarkerna dominerar, och bryts av dungar av paraplyakacior.

Kenyas vilda djurliv är mycket rikt med många typiska afrikanska däggdjur. Här finns alla de fem stora, buffeln, noshörningen, elefanten, lejonet och leoparden, men även flodhäst, giraff, antilop och gasell. Kenya har också ett talrikt och varierande fågelliv. För att man skall få se de flesta däggdjuren behöver man besöka flera av parkerna.

Höjdpunkter

• Röd jord färgar elefanterna  brunröda
• Viktoriasjön
• Kilimanjaro
• ”The Big Five”

TSAVO EAST OCH WEST

På båda sidorna av huvudvägen mellan Nairobi och Mombasa utbreder sig Kenyas största nationalpark – Tsavo East och Tsavo West. Det karakteristiska är den röda jorden som gör att elefanterna här är brunröda istället för grå.

På grund av parkens storlek kan det vara svårare att se viltet, men är lämplig att besöka om man endast vill ha en kortsafari med utgångspunkt ifrån Mombasa.

Åker man bil ned till Mombasa efter det man besökt Amboseli, kan Tsavo också vara ett alternativ.

AMBOSELI

Högt över en vidsträckt grässlätt alldeles intill Kilimanjaro ligger den berömda Amboseli nationalpark. Parken innehåller mycket elefanter, förmodligen för att djuren flytt hit för att de är mer skyddade mot tjuvskyttar här. Mängden elefanter gör att parken kan upplevas som sliten då grässlätten minskar och elefanterna går hårt åt träden. Det är relativt enkelt att komma nära elefant, hyena och lejon här. Fågellivet är rikt på grund av Amboselisjön.

MASAI MARA

Masai Mara ligger ihop med Serengetislätten på den tanzaniska sidan. Det är detta området som den berömda vandringen sker med hundratusentals gnuer och zebror som drar vidare till ett ställe där det finns vatten och betesmarker. Det är ett skådespel som upprepas varje år. Störst mängd gnuer finns i Masai Mara från juli till och med september.

Det är störst chans att se de fem stora i Masai Mara även om leoparden är mycket svår att lyckas se. Masai Mara är en imponerande vidsträckt slätt med gröna kullar, akacieskogar, floder och den största ansamlingen av djur.

LAKE NAKURU

Naturområdet Lake Nakuru är känt för sina tusentals rosa flamingos men här finns även mängder med pelikaner, hägrar och ibisfåglar. Man ser även noshörning lättast här.

SHIMBA HILLS

Vill man bara göra en kort avstickare in i Kenyas djurvärld, med utgångspunkt ifrån Mombasa är Shimba Hills ett bra alternativ. Parken ligger bara ca 30 km ifrån Mombasa. Vill man övernatta i parken finns ett trevligt hotell beläget bland trädtopparna.

Landskapet är mycket vackert och här finns elefanter, bufflar och antiloper. I denna park finns inte några av kattdjuren.

SAMBURU

Det är ett vackert landskap, genomflutet av Uaso-Nyirofloden med mycket vilt. Vad som lockar till detta område är det rika djurlivet trots att det inte finns några stora hjordar.