måndag , 22 april 2024
Hem » ASIEN » Lejonberg och Buddhas tand – Sri Lanka
 • Kungliga palatset på Lejonets berg imponerar fortfarande

 • Elefantfamilj i Yala

 • Världens högsta tegelbyggnad

 • Peradeniya med 5000 växtarter

Lejonberg och Buddhas tand – Sri Lanka

Sri Lanka – paradisön som ligger placerad i Asien. En fantastisk ö med exotiska växter, kritvita sandstränder, färgglada frukter och vackra korallrev. Landet är ett av världens mest omtyckta turistmål, dels för den naturliga skönheten i landets tropiska regnskogar men också för dess rika kulturarv. Livet går sin gilla gång här och öns oförstörda skönhet lämnar ingen oberörd.

Under resans gång besöker vi flera storslagna platser, som alla kan ta plats som resans höjdpunkter.

Dag 1 – AVRESA

Avresa från Sverige


Dag 2 – ANKOMST
Ankomst till Colombo och transfer till vårt hotell.
Boende i Colombo

Dag 3 – SIGIRIYA
Efter frukost beger vi oss mot Sigiriya. Staden har rika historiska anor och byggdes upp av kung Kashyapa och staden är hem till fantastiska vattenträdgårdar.
Vi får se Dambullas tempelgrottor som byggdes av kung Walagamba ca 100 år före Kristus. Det är ett världsarv och sägs även vara den mest imponerande av Sri Lankas tempelgrottor. Här finns det 2000 kvadratmeter målningar, det är den största i världen och 150 statyer.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 4 – ANURADHAPURA OCH BRAZEN PALACE
Vi fortsätter vår resa till Anuradhapura, även känt som den första huvudstaden på ön med anor från 400-talet före Kristus. Här stannar vi för att se bland annat det äldsta trädet i världen, 2200 år, det planterades 288 f. Kr. och är ett fikonträd som sägs vara en stickling från trädet Buddha satt under när han fick sin uppenbarelse.
Ett annat av dagens stopp är Brazen Palace som numera är ruinerna av vad som en gång var ett niovåningar högt palats med mässingstak där det fanns plats för 1000 munkar. Ruinerna består nu endast av 1600 pelare. En annan sevärdhet är den världsberömda Samadhi Buddha statyn.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 5 – POLONNARUWA OCH MINNERIYA
Dagens första utflykt är en jeepsafari i Minneriya nationalpark. Här finns det goda chanser att få se elefanter i sin rätta natur då denna nationalpark är hem till bland annat just denna djurart.
Idag besöker vi även Polonnaruwa som också är en tidigare huvudstad i Sri Lanka. Staden byggdes under medeltiden och finns nu kvar som ett världsarv. Här ser vi bland annat ruinerna av de kungliga palatset, Lotus Bath och Polonnaruwa statyn. Vi gör ett besök vid Gal Vihara och ser på fantastiska statyer av Buddha som är huggna ur sten.
Boende i Sigiriya
Frukost, lunch och middag

Dag 6 – SIGIRIYA ROCK TILL KANDY
Idag åker vi vidare till Kandy men innan det gör vi ett besök på Sigiriya Rock fortress som även kallas lejonberget för att få se resterna av ett palats, freskomålningarna och en fantastisk utsikt. Berget reser sig 380 meter rakt upp med branta sidor och är omgiven av djungeln.
På kvällen gör vi ett besök i Temple of Tooth Relic, här förvaras en av Buddhas tänder. Enligt legenden togs Buddhas vänstra hörntand från hans kremerade kropp i Indien, den gick sedan vidare genom många ägare både som gåva och genom krig. Man trodde att den som ägde den heliga tanden hade gudomlig rätt att regera landet.
Boende i Kandy
Frukost, lunch och middag

Dag 7 – UDAWATTA KELE
Dagen tillägnas naturen och vi gör en vandring på Udawatta kele. Detta är en vandring som görs i en regnskog som är rik på djurarter, främst fågelliv.
Boende i Kandy
Frukost, lunch och middag

Dag 8 – NUWARA ELIYA
Genom de natursköna bergen kör vi till Nuwara Eliya som är mer känt som ”Little England”. Under kolonialtiden var det en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna, som uppskattade det milda klimatet i staden. Här finns det gott om teodlingar och innan vi når fram till vårt mål gör vi ett besök i en tefabrik där vi får se den intressanta tillverkningsprocessen.
Boende i Nuwara Eliya
Frukost, lunch och middag

Dag 9 – HORTON PLAINS
Vi tar oss till Horton Plains och gör en rundvandring i nationalparken. Här finns det gott om fågel och fjärilsliv. Parken ligger på ca 2100-2300 meters höjd över havet och består av varierande terräng med majestätiska bergstoppar, djupa avgrundsraviner och porlande vattenfall. Under kvällen har vi egen tid att njuta av området.
Boende i Nuwara Eliya
Frukost, lunch och middag

Dag 10 – YALA
Yalas nationalpark är den näst största och mest kända på Sri Lanka och blev nationalpark redan år 1900 men har utökats flera gånger sedan dess. Här kan vi bland annat få se elefanter, apor, vildsvin och krokodiler och det sägs vara en av bästa platserna att få se leoparden på. I Yala lever också 300 elefanter och cirka 200 fågelarter.
Boende i Yala
Frukost, lunch och middag

Dag 11 – YALA
Idag åker vi ut på safari i parken och hoppas att få se många vackra djur.
Boende i Yala
Frukost, lunch och middag

Dag 12 – GALLE
Vi åker till Galle för att se på det kända holländska fortet ”Galle Fort”. Fascinerande med fortet är att det inte bara är en vacker plats, det är också ett fungerade samhälle. Redan på 1500-talet byggde portugiserna ett fort på denna halvö på Sri Lankas södra kust, men vallen som numera skiljer staden från havet uppfördes först på 1600-talet.
Boende i Galle
Frukost, lunch och middag

Dag 13 – HEMRESA
Idag påbörjar vi hemresan efter en härlig resa.
Frukost

GRUPPRESA

Grupp: 8–18 personer
Pris/person:
 26 400 kr
Enkelrumstillägg: 4 000 kr
Avresa: 18 november 2021
Antal dagar: 14
Reseledare: Svensktalande
Guider: Engelsktalande
Ingår:

 • Transporter
 • Måltider enligt program
 • Flyg Skandinavien – Sri Lanka tur och retur
 • Boende enligt program
 • Utflykter och inträden:
  Jeepsafari Horton Plains Nationalpark
  Jeepsafari Yala Nationalpark
  Jeepsafari Minneriya Nationalpark
  Dambulla cave temple
  Temple of Tooth elic
  Sigiriya Rock
  Anuradhapura
  Polonnaruwa

Ingår ej:

 • Personliga utgifter
 • Dricks
 • Dryck
 • Lokal flygplatsskatt
 • Visum

SKRÄDDARSYDD

Kontakta oss för reseplanering och prisförslag.