torsdag , 18 juli 2024
Hem » SYDAMERIKA » Peru
  • Traditionellt klädda kvinnor med sina alpackor

  • De flytande vassöarna i Titicacasjön

  • Machu Picchu fortsätter att imponera på alla som får möjlighet att besöka platsen

  • På Ballestasöarna - Lilla Galapagos

  • Quinoafält, den viktigaste grödan i Bolivia och Peru

Peru

Till landet som en var en gång hjärtat i det mäktiga Inkariket. Idag bär peruanerna det arkeologiska arvet högt. Störst och mest känd bland landets många sevärdheter är utan tvekan inkastaden Machu Picchu, vackert belägen i Andernas regnskogsområde. Ett besök på de flytande vassöarna i Titicacasjön är ett annat äventyr. På våra resor till Peru får du bekanta dig med alla de kända platserna. Många resenärer passar även på att besöka Perus grannländer.

På grund av det rådande läget i Bolivia finns möjlighet att välja bort det om resan inkluderar det. Hör av er till oss om ni har frågor.

Peru, formellt Republiken Peru, är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. På gränsen mot Bolivia finns Titicacasjön, världens högst belägna, farbara sjö och i landet finns Amazonflodens källa.

Peru var centrum i det mäktiga Inkariket från 1438 fram till dess att spanjoren Francisco Pizarro ankom Sydamerika 1532 och erövrade landet åt den spanska kronan. Peru förklarade sin självständighet den 28 juli 1821 tack vare José de San Martíns argentinska armé och Simón Bolívars venezuelanska armé. Den förste folkvalde presidenten kom dock inte till makten förrän 1827. Från 1836 till 1839 var Peru och Bolivia förenade i den peru-bolivianska konfederationen som dock upplöstes efter en väpnad konflikt med Chile och Argentina. Under dessa år rådde politisk oro och med armén som en viktig politisk makt. Mellan 1879 och 1883 hade Peru och Bolivia återigen en allians och kämpade mot Chile i Stillahavskrigen. Efter krigen (och med förlusten av provinsen Tarapaca) blev det politisk stabilitet i början av 1900-talet; intill dess att diktatorn Augusto Leguia kom till makten (fram till 1930). Peru har sedan haft en instabil historia präglat av militärstyre och maktövertaganden och inte förrän 1980 genomfördes demokratiska val.

(Källa: Wikipedia)