torsdag , 18 juli 2024
Hem » ASIEN » Kloster och berg – Armenien

Kloster och berg – Armenien

Detta är resan för dig som vill besöka ett land med spännande historia och ett vackert landskap. Ett lite annorlunda semestermål!

Dag 1-2 Yerevan
Avresa från Skandinavien mot Armeniens huvudstad Yerevan. Dagen efter upptäcker vi en av världens äldsta städer, grundad redan år 728 f.Kr. På vår rundtur i staden besöker vi arkeologiska museet och Cascade-monumentet med utsikt över såväl staden som berget Ararat i Turkiet. Vi tar även en promenad med de välkända torgen, operahuset och presidentpalatset.

Dag 3 Klosterbesök
Idag beger oss söderut där vi får se Armeniens finaste medeltida arkitektur såväl som det vackra landskapet. Vårt första stopp blir vid Khor Virap-klostret som är landets viktigaste pilgrimsplats då den första katoliken fängslades här.
Vi fortsätter till Noravank-klostret som ligger vackert beläget längs en bergsravin omgivet av ett landskap med hängande röda klippformationer.
Tatev var det rikaste medeltida klostret och var förutom ett religiöst center även det strategiska centret i kungariket Syunik, på grund av sitt läge omgivet av en djup ravin. Vi övernattar i den lilla orten Goris, känd för sina grottor som gröpts ur i den mjuka stenen.

Dag 4 – Sidenvägen
Idag färdas vi via den gamla Sidenvägen och passerar genom Selim-passet på 2 410 meters höjd. Vi stannar vid Selim Caravanserai där husrum erbjöds de som reste p. 1300-talet och korsade bergen.
Vi fortsätter beundra de spektakulära vyerna på vår resa och når sjön Sevan, vilken är världens näst största alpina färskvattensjö. Ett besök på det Unescolistade Khachkarfältet med korsbeprydda stenar hinner vi också med. Detta är en typisk manifestation av armenisk kultur.
På den pittoreska halvön besöker vi Sevanavank-klostret från 800-talet som en gång fungerade som en tillflyktsplats för den armeniska kungafamiljen i exil.
Vi reser sedan vidare till den vackert belägna Dilijan, som är känt för sitt friska vatten och många välbekanta spa.

Dag 5 – Saghmosavank
Vi inleder dagen med en promenad längs en av de vackraste och äldsta gatorna i Dilijans gamla stadsdel. Därefter fortsätter vi till Haghartsins kloster, vackert inbäddat i frodig grönska och sedan till fortet i Lori som ligger på 1 379 meters höjd. Fortet byggdes år 1065 med mål att göra det till huvudstad i kungariket Tashir-Dzoraget.
Vi fortsätter genom små bergsbyar och når Gntunikbageriet. Här finns bröd, kakor och sötsaker så att alla kan hitta sin favorit. Fyllda av armeniska bakverk fortsätter vi mot Yerevan och kör längs det högsta berget; Aragat.
När vi når Saghmosavank har vi vacker utsikt mot de tre bergen, Ararat, Aragat och Ara. Saghmosavank var ett medeltida religiöst, akademiskt och kulturellt centrum. Efter ett besök på det anrika klostret fortsätter vi resan mot Yerevan där vi övernattar.

Dag 6 – Zvartnots
Dagen inkluderar besök på landets religiösa centrum Echmiadzin känd som Vatikanen i Armenien. Armenien tros vara världens första kristna land, sedan år 301 och världens äldsta officiella kristna kyrka återfinns i Echmiadzin. Vi fortsätter sedan till kyrkan S:t Hrispine som byggdes redan på 600-talet och är ett fint exempel på armenisk medeltida arkitektur. Ett stopp vid ruinerna av katedralen i Zvartnots görs på väg tillbaka.

Dag  7–8 – Yerevan
Nästa morgon fortsätter vi vår resa, första stoppet blir vid Charentbågen, från vilken vi får en vidunderlig utsikt. Därefter till Geghardklostret som finns upptaget på Unecos världsarvslista och vidare mot Garnitemplet och slottsruiner med romerska bad.
Vi återvänder sedan till Yerevan där man har möjlighet att njuta av stadens rika kulturliv. Yerevan kallas ibland österns New Orleans. Dag åtta är det dags för hemresa.

SKRÄDDARSYDDA RESOR

 Kontakta oss