torsdag , 18 juli 2024
Hem » AFRIKA » Uganda
  • Möt mig och min familj i Bwindi!

  • Uganda - Gorillornas land

  • Ishasha stoltserar med trädklättrande lejon

  • Lunchdags!

  • Fantastisk natur och skiftande kultur

Uganda

Uganda ligger i Östafrika, beläget på högplatån norr om Viktoriasjön, mitt på ekvatorn. Mest känt är landet nog för sina bergsgorillor, som lever i bergen och de täta skogarna i två av nationalparkerna i landets sydvästra del.
Vill ni ha något annat? Kontakta oss så hjälper vi mer än gärna till att skräddarsy just för er.

Under vår gruppresa till Uganda kan ni välja om ni vill följa med på hela vår resa på 13 dagar eller om ni vill följa med på vår kortare resa på 8 dagar.

Afrikas pärla

Landet har en fantastisk natur och skiftande kulturer. Uganda är det enda safarilandet där antalet apor av olika arter är lika stort som variationen av antiloper. Det finns en mycket bred biologisk mångfald i övrigt också med mer än tusen olika fågelarter. Mest känt är möjligheten att komma gorillorna nära.

Bwindi Forest Nationalpark

Bwindi är av UNESCO utnämnd som ett Världskulturarv, vilket skyddar många hotade arter, inklusive bergsgorillorna och en mängd olika däggdjur, fåglar, fjärilar, grodor, kameleonter, geckoödlor samt rik växtlighet. Gorillatracking lockar de flesta turister. Med hundratals fågelarter är denna park även ett paradis för er som är intresserade av fågelskådning. Guidade turer genom skogarna är möjliga för er som är intresserade i nationalparkens ekologi.

Queen Elisabeth Nationalpark

Parken innehåller en skyddad våtmark och är klassificerad som ett väldigt viktigt fågelområde av Birdlife International. Här finns hälften av alla Ugandas fågelarter och en mängd olika däggdjur. I dalgången med den stora sprickan, finns öppna gräsmarker med buskage, tät vegetation, skog, sumpområden och kustlinjer.

Parken är känd för de trädklättrande lejonen, schimpanserna och mängden fågelarter.

 

Dag 1
Avfärd från Skandinavien


Dag 2
Ankomst Uganda
Vi anländer till Entebbe Airport och transporteras till Kampala för övernattning.
Boende i Kampala
Frukost, lunch och middag


Dag 3
Kampala – Lake Mburo nationalpark

Vi kör till Lake Mburo nationalpark. I Uganda är det bara i denna park det finns Zebra. Även om det är den minsta av Ugandas savannationalparker, finns det en överraskande mängd olika djur och förutom zebror finns det även impala, bufflar och över 300 fågelarter. Parken har varierande natur med unika skogsmarker, kullar, vackra sjöar och träsk som gör att det är gott om olika djurarter. Lake Mburo är den största av de fem sjöarna som finns i parken som lockar flodhästar, krokodiler, vattenfåglar och sitatungaantilop i träsken. På eftermiddagen gör vi en båttur för att ta del av djuren längs flodkanten.
Boende i Lake Mburo
Frukost, lunch och middag

Dag 4
Lake Mburo – Bwindi nationalpark
Idag går vi upp tidigt och ger oss ut på safari för att titta närmare på djuren. Efter en sen frukost ger vi oss av mot Bwindi nationalpark som är mest känt för sina gorillor.
Boende i Bwindi nationalpark
Frukost, lunch och middag

Dag 5
Gorilla Tracking i Bwindi nationalpark
En gorillavandring är en unik upplevelse, där vandringen sker i vacker regnskog som kröns av att på nära håll få se dessa stora och fredliga djur. Nationalparkens guider vet var de olika gorillafamiljerna finns. Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år och en grupp består av cirka 10 individer.  Har man bra fysik och tycker om att vandra går man den längre turen uppför berget, som tar cirka åtta timmar.      Väljer man en enklare tur utan stora höjdskillnader tar turen två-tre timmar. Chansen att se gorillafamiljer är lika stor på både den korta och långa turen.

Gorillavandring kräver mycket energi då det är en krävande natur och är flera timmars vandring. Åldersgräns: 15 år.
Boende i Bwindi nationalpark
Frukost, lunch och middag


Dag 6
Queen Elizabeth National Park genom Ishasha
Vi tar oss vidare mot Queen Elizabeths nationalpark. På vägen passerar vi en del av parken, Ishasha, som är känd för sina trädklättrande lejon.
Boende i Queen Elizabeth nationalpark
Frukost, lunch och middag

Dag 7
Gamedrive och båtkryssning
Vi gör en tidig gamedrive i nationalparken Queen Elizabeth för att uppleva soluppgången, i de nordliga delarna av parken vid Kasenyi. Det är vid denna tid som de stora katterna är som mest aktiva på deras dagliga jakt. Vi kör runt kratersjöarna i jakt på leoparder, lejon, hyenor och andra vilda djur. Vi återvänder därefter för att avnjuta en god frukost. På eftermiddagen tar vi en båtkryssning på Kazinga för att se bufflar, flodhästar och andra djur vid kanten av kanalen endast några meter från båten. Europeiska flyttfåglar samlas här i stora flockar.
Boende i Queen Elizabeth nationalpark
Frukost, lunch och middag

Dag 8
Queen Elizabeth nationalpark – Kibale Forest nationalpark
Efter frukost kör vi till Kibale nationalpark och på vägen passerar vi ekvatorn. Vi ankommer i tid för lunch och resten av eftermiddagen kan ni ta det lugnt och njuta.
Här finns det möjlighet att avsluta resan och påbörja hemresan.
Boende i Kibale
Frukost, lunch och middag

Dag 9
På jakt efter schimpanser
Under förmiddagen gör vi en vandring i en av Ugandas vackraste tropiska skogar i Kibale nationalpark för att leta efter schimpanser och även andra djur så som colobusapor, Mangabeys och babianer. Guiden gör promenaden spännande och informativ genom att berätta om både floran och faunan. På eftermiddagen gör vi en promenad till Bigodi, ett unikt våtområde, som är en fristad för många fåglar och sällsynta djur och växter.
Boende i Kibale
Frukost, lunch och middag

Dag 10
Kibale nationalpark – Murchision Falls nationalpark
Vi transporterar oss till Murchision Falls nationalpark genom vacker natur. Väl framme har ni egentid och har möjlighet att vandra till toppen av fallet och se på den vackra utsikten av floden som slingrar sig fram.
Boende i Murchison falls nationalpark
Frukost, lunch och middag

Dag 11
Game Drive – Båttur
Efter en tidig frukost åker vi på en gamedrive genom parken och ser på elefant, giraff, buffel och många arter av antilop och försöker även att upptäcka lejon eller leopard. På eftermiddagen åker vi en avkopplande båttur längs Nilen till det mäktiga Murchison Falls. Här upptäcker vi flodhästar och ett rikt fågelliv längs stränderna och naturligtvis, nilkrokodiler!
Boende i Murchison falls nationalpark
Frukost, lunch och middag

Dag 12
Transfer till Kampala
Vi kör idag tillbaka till Kampala via Ziwa Rhino reservatet. En gång i tiden hade både Kidepo Valley and Murchision falls nationalpark, den vita och svarta noshörningen. Men den försvann mer och mer och från 1998 försöker ett projekt att återinföra den i Uganda. Vi åker på en 2-3 timmars tur för att kolla på noshörningarna.
Boende Kampala
Frukost, lunch och middag

Dag 13
Idag påbörjar vi vår hemresa tillbaka till Skandinavien

Alternativ 1 – Dagsutflykt till Jinja
Vi blir upphämtade på hotellet i Kampala under tidig morgon och här påbörjar vi vår nya utflykt.
Vi kommer att åka genom ett skönt naturlandskap fyllt med blommor och djur och olika te och sockerfarmar. På vägen till vårt mål stannar vi för lunch på en härlig restaurang som ligger belägen på en hög kulle precis över Nilen.

Efter lunch tar vi en tur till Nilens källa. En lugn och mycket vacker plats fylld med palmer, fantastiska tropiska växter och blommor.

När vi nu står på Nilen kommer vi att omges av gurglande vatten och inhemska fiskare som kastar sina nät i Afrikas längsta flod.

Därefter tar vi oss till staden Jinja. Det har tidigare varit en industriell huvudstad i Uganda men är nu enbart ett bostadsområde med strukturer och drag från Pre-Amin tiden. Detta har tidigare varit en Indianstad.

Vi återvänder till Kampala i tid för middag.
Boende i Kampala
Frukost, lunch, middag

Pris per person: 2100 kronor


Alternativ 2 – Utflykt till Ssese Islands
Ssese Island är en skärgård med 84 öar nordväst om den berömda Victoriasjön. Denna skärgård är känd som juvelen i Victoriasjön. Endast 43 av dessa öar är bebodda.

Vi stannar under två nätter och här har vi tillgång till en rad olika aktiviteter som ingår i priset

Boende Ssese Island
Frukost, lunch och middag

Pris per person: 3100 kronor

Strandpromenad
Kila iväg för en lugn promenad under eftermiddagen i den vita sanden längs stranden. Ssese Island är en perfekt paradisö som ligger belägen i ett tropiskt klimat omringat av grön natur och vackra vilda blommor. Här kommer du att omges av lugnande ljud av vågor.

Spana efter apor
En ö belägen mitt i en sjö är huvudsakligen täckt med flera trädslag och det gör ön till en underbar livsmiljö för olika sorters primater, framför allt apor.

Med kameran i handen bör du passa på att fylla på rullen med minnen för livet då vi får se dessa lekfulla små apor busa runt.

Skogpromenad
För naturälskare är detta det bästa sättet att ta sig en närmare titt på naturen och få njuta av visslande skogsfåglar och rörliga trädgrenar.

Det finns möjlighet att få en guidad naturvandring i skogen då det finns gott om kunniga guider som gärna hjälper oss att hålla koll på vilka trädslag och vilda blommor vi får se. Att ta med sig kameran hit är ett måste!

Fågelskådning
De vackra öarna, många träd och framförallt stranden är hem till en mängd olika fågelarter. På denna tur har vi möjlighet att få se upp emot 50 olika arter.

Sightseeing
När vi ändå är här bör vi passa på att genom en guidad tur ta en promenad genom byarna på Kalangala öarna. Under dessa spännande turer kommer vi att kunna nå avlägsna byar, besöka barnhem, smaka på den lokala ”mawran” och även personligen interagera med lokalbefolkningen i deras dagliga liv.

Fiskeutflykt
Under denna utflykt kommer du få chansen att delta och lära dig traditionella metoder som används vid fiske här. Väljer man att delta i denna aktivitet kan en extra kostnad tillkomma

SKRÄDDARSYDD
Engelsktalande guider

Pris: Begär offert
Avresa: Dagligen
Antal dagar: 13
Länder: Uganda